Tajne grada Zagreba

Zagreb njegove ulice i spomenici – žive tisućljećima. Tako kada budete sjedili u nekoj od zagrebačkih  kavana, šetali ulicama i parkovima ili pak razgovarali s ljudima, vi ćete u Zagrebu uživati, živjeti i voljeti.

IMG_5779

Ipak, svoju najveću vrijednost on mjeri trenutkom koji nam poklanja, ljepotom i osobnošću koje dijeli s nama i već pri prvom susretu znat ćete – to je ljubav  na temelju koje je i uvršten u popis europskih umjetničkih gradova, a  na temelju osobnosti u riznicu našega srca.  No da bi se volio grad, nešto se o njemu mora i znati.

Ako gradovi imaju srce – a pouzdano imaju – onda je zagrebačko srce Trg bana Josipa Jelačića, jedan od simbola i prepoznatljivih zagrebačkih razglednica. Središnje mjesto grada cilj je i krajnja točka svih onih koji se “ispod sata” nalaze, započinju nove ljubavi ili se – “na kavici poslije placa” – raspravljaju o politici, nogometu i drugim “sudbinskim” temama.

nevrijeme_zagreb_280879S0Cijelim trgom dominira kip hrvatskoga bana Josipa Jelačića na konju, važan dio burne hrvatske povijesti.

350px-Zagreb_areal_view_(8)Malo je gradova poput Zagreba u kojima se gradske ulice i parkovi međusobno prožimaju.

Zrinjevac, koji je dobio ime po hrvatskom banu Nikoli Šubiću Zrinskom, prvi je u nizu osam zagrebačkih parkova.On je ujedno zbog umjetničkih galerija koje ga okružuju, Glazbenog paviljona i bista hrvatskih povijesnih ličnosti koje se u njemu nalaze možda najljepši zagrebački put u hrvatsku povijest. Ali otkrit ćete ondje i vrijedna djela svjetski priznatih umjetnika,uroniti u bogatu riznicu Arheološkog muzeja koja čuva i svjetske raritete i na čudesan način povijest suprotstavlja dnevnim gradskim ritualima.

regija_331782S1

Tek nekoliko koraka daleko od središnjega gradskog trga sva njegova dinamika i užurbanost nestaju. Želite li osjetiti opušteno lice Zagreba, najbolje je doći u Tkalčićevu ulicu – ulicu kavana i restorana, poznato okupljalište Zagrepčana i njihovih gostiju. Vrijeme je ovdje zaustavljeno, žurba nedaleke svakodnevice pretače se u opuštenost i stari duh grada, koji u ambijentu starinskih kuća živi svoj drugi život.

iTeceUlica

Želite li istinski upoznati grad, pođite na njegovu tržnicu. Šarenilo suncobrana, bogatstvo robe izložene na tezgama i prodavači u živopisnoj odjeći svoga kraja osobitost su ugođaja “trbuha grada”, najveće zagrebačke tržnice Dolac smještene iznad središnjega gradskog trga.

MirisiOkusiPrirode

Zaboravite strahove vezane uz genetski inženjering, osjetite miris voća sazrela u starim voćnjacima, udahnite u ribarnici mirise mora, kupite stručak cvijeća, rukom vezenu bluzu ili neki drugi proizvod ručnog rada za uspomenu.

Iznad grada, u Zagrebačkoj gori na brdu Mali Plazur nalazi se drevni grad kao kruna gradu koji se razlio u dolini. Medvedgrad je bio strah i užas za sve susjede. Naročito za Gradec (Grič). U vječitom sukobu Kaptola i Gradeca medvedgradski gospodari i Kaptol često su pljačkali okolna sela koja nisu bila pod njihovom vlašću. Tu su najviše stradali Dedići i Gračani u vlasti Gradeca koji su bili stalna meta pljačke. Osim povijesnih nagađanja o gradnji, izgledu i vlasnicima, zanimljive su i legende koje narod prepričava, posebno ona o zloglasnoj Crnoj kraljici.

Crna-Kraljica-290x300

Legende govore da je uvijek bila obučena u crno, uz to bila je strašno zla. Imala je gavrana kojeg je obožavala. Kad se naljutila ili je tko što skrivio zapovjedila je gavranu da napadne čovjeka kojeg bi on kanđama i kljunom usmrtio. Iz šale je znala gavrana naputiti na svoje dvorjane, no oni su se naučili obraniti.

Pridružite nam se u potrazi za davno zaboravljenim dušama koje još nemirno lutaju ulicama ovog grada. Poslušajte lokalne priče o opsjednutim kućama i palačama.

download (5)

Saznajte ponešto o neobičnim Zagrepčanima. Posjetite lokacije bivših groblja i čujte priče o mističnom zagrebačkom podzemlju. Kažu da pod srednjovjekovnim Zagrebom postoje tuneli koji vode sve do do utvrde Medvedgrad na planini iznad grada. Duboko u tim tunelima, ukleta zmijska kraljica ljubomorno čuva izgubljeno medvedgradsko blago. To je samo jedna od nebrojenih zagrebačkih zmijskih legendi.

DSC_0479Kulturno-turistički obilazak Opsjednuti Zagreb je odlična prilika da nanovo otkrijete vlastiti grad ili povedete svoje goste u čudnovato razgledavanje Zagreba van uobičajenih turističkih ruta. Ovo je izvorna zagrebačka predaja i povijest koja katkad postaje pomalo nelagodna. Tura se odvija pod vodstvom obrta Kazivačica, u večernjim satima  sa polaskom pod Kamenitim vratima (Trg Braće hrvatskog Zmaja kraj spomenika Sv.Jurja) i  traje oko 2 h. Više o ponudi provjerite na http://www.selectbox.hr/place/turisticka-tura-opsjednuti-zagreb/

secret-543285cef2335