KRAV MAGA – moderan sustav samoobrane

Krav maga je izraelska borilačka vještina uvelike prihvaćena u vojsci, policiji i sličnim granama kao obrana od golorukih pa i naoružanih napadača. Pokazala se kao izvrsna na terenu, a ime je dobila od svog osnivača Imrich Sde-Ora.

kravmaga1krop-1024x551

Vještina obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada, a obučava samoobranu, borilačke i borbene  vještine, kao i vještine zaštite drugih – na jednostavan i jedinstven način učenja. Ipak, osnovna filozofija treninga i obuke je situacija „on ili ja“ u okruženju gdje bi poraz bio smrtonosan.

Krav maga je horizontalni sustav, s jedinstvenim i logičnim pristupom. Laka je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instinktivno te se praktično može upotrijebiti u stresnim uvjetima. Neke od važnijih komponenti Krav mage jesu jedinstvena pedagogija, metodologija i način obuke.

Polaznike se priprema da funkcioniraju u svim uvjetima i scenarijima, u svakom borbenom okruženju, ovisno o njihovim potrebama, riziku s kojim se susreću i opisu radnog mjesta. Sadrži specijalni pristup, taktiku, tehniku, teme, drilove i metode za različite sektore: civile, pripadnike policijskih snaga, zatvorsko osoblje i stražare, vojsku, osoblje osiguranja, osoblje za blisku zaštitu, obavještajne agente, antiterorističke jedinice, specijalne jedinice… Ona omogućava i donosi tehnički, taktički, fizički i mentalni napredak i poboljšanje, a cijeli sustav sastoji se od tri zasebne, ali integrirane komponente.

Što se tiče treninga, on je jako zanimljiv i uvijek drugačiji, budući da se sve tehnike pokušavaju prilagoditi stvarnosti. Ponekad se tako održavaju vani, tijekom noći ili u tijesnim prostorima, a treninzi u automobilu ili nekom noćnom klubu nisu rijetkost. Kao pomagala koriste se različiti predmeti, kao što su fokuseri, vreće za udaranje, razno oružje za trening kao što su noževi, palice i gumeni pištolji. Trening je prilagođen tako da odgovara svima, bez obzira na starost ili spol jer svi polaznici treniraju u okviru svojih mogućnosti i nitko nije primoran izvoditi vježbe koje mu ne odgovaraju. Programi treninga u sklopu Krav Maga Hrvatska podijeljeni su po kategorijama za vojsku, policiju, security i civile, a potonja na mješovite grupe, samoobranu za žene i samoobranu za djecu.

U Hrvatskoj Krav magu možete trenirati na više lokacija, a u sklopu SelectBox-a pripremili smo za vas poklon paket Sport i zabava kojim nekome možete pokloniti mjesečnu članarinu za Krav magu te mu omogućiti da nauči obranu od svih mogućih vrsti prijetnji i napada, bacanja i padove u svim mogućim situacijama, napade i kontranapade, obranu od nenaoružanih napada, obranu od jednog ili više napadača u raznim vrstama prostora, fizičku i mentalnu kontrolu i razoružavanje te još mnogo toga.

krav-maga-zene-8

Foto: krav-maga.hr