Nezaboravni jesenski meniji vrhunskih restorana

Napokon – ili nažalost, ovisno o tome koje godišnje doba vam je draže, stigla nam je prava jesen. Tmurno nebo, kiše, prolomi oblaka, ili pak maglovita jutra postali su uobičajen prizor, dok polako odbrojavamo dane do kraja jedne nadasve „zanimljive“ godine. I dok su niske temperature i hladnoća ovladali Hrvatskom, u kuhinjama naših SelectBox partnera, zavladala je prava užurbanost i toplina koju najbolje možete osjetiti kroz odlične jesenske menije koje su vrijedne ruke pripremile baš za vas.

Stoga sjednite, opustite se i uz SelectBox poklon pakete degustirajte najbolju sezonsku ponudu hrane i pića, baš po vašoj mjeri!

Kvarnerski akvarel kulinarike

Smješten u pitoresknoj luci, Yacht Club Opatija predstavlja idealno utočište za ljubitelje primorske kuhinje. Ovaj vrhunski restoran za prave gurmane, nalazi se iznad samog mora te gostima pruža spektakularan pogled na Kvarner dok uživate u ribljim jelima, rakovima i školjkama. Kulinarski majstori ovdje će za vas pripremiti najfinije plodove mora, tjesteninu, rižoto, meso i još mnoga druga izvrsna jela.

Osim ukusne hrane, u ponudi se također nalazi bogata vinska karta prepuna domaćih i stranih okusa Istre i Dalmacije, Italije, Španjolske, Francuske, Čilea i Slovenije, a od 22. listopada, pripremili su za svoje goste odlične novosti na prigodnom jelovniku s naglaskom na svježim sezonskim namirnicama – od gorskih vrganja do lovranskih maruna. Predivan ambijent, ugodna vatrica i carpaccio od boškarina s kremom od tartufa jamče kako nitko neće ostati gladan, a ukoliko ste ipak više ljubitelj morske hrane, rižoto od jadranskih škampi i vrganja ili file od brancina u krosti od bučinih sjemenki, predstavljaju savršen odabir i za najzahtjevnija nepca. Ako tome dodamo kako vas za desert mogu dočekati rolada od maruna ili tart od jabuka, odluka o tome trebate li posjetiti, nameće se sama od sebe. Stoga dođite i postavite si jedino pravo pitanje – koji je moj savršen izbor slatkoga grijeha za jesenji ‘cheat day’?

Zagrebački diptih koji osvaja na prvu

Vodnjanka, poznati istarski restoran koji se ponosi dugogodišnjom tradicijom pripreme izvrsnih jela od najboljih namirnica, prije dvije godine otvorio je svoja vrata i u Zagrebu. Tako danas gosti ove zagrebačke ekspoziture kultne Vodnjanke, mogu iskusiti dašak tradicionalne Istre u samom srcu metropole. Dokaz autentičnosti ovog restorana je činjenica da se s dolaskom hladnijih mjeseci, meni prilagođava sukladno dostupnim namirnicama. Tako se u jesenskoj/zimskoj ponudi nalaze neka od klasičnih jela kao što su juha od buče sa sjemenkama i domaćim bučinim uljem, ali i jela koja su specifična za mikrolokaciju na kojoj se Vodnjan nalazi kao što su domaći ravioli rađeni od crnila od sipe punjeni skutom i tartufima na kremi od maslaca, fagotin od boškarina – smjesa nalik palačinki punjena mljevenim mesom boškarina i lisičarkama na kremi od vrganja ili semifreddo od buče te pandula, torta koja se radi bez brašna od domaćeg, istarskog grožđa.

Naglašavaju kako je zbog čestih upita i zahtijeva gostiju za hranom koja bi sadržavala nešto od plodova mora, meni morao biti donekle prilagođen u Zagrebu. Iz tog razloga i kako bi čitavoj priči dali jednu dodatnu vrijednost te udovoljili gostima, u ponudu su uvrstili jela od morskih plodova kao što su salata od hobotnice, riblji tris, paštetu od bakalara, klasični crni rižoto i rižoto od jadranskih kozica kuhan u temeljcu od škampa s kremom pesto genovese. Pritom naglašavaju kako su izrazito pazili da uvrštavanjem tih jela, ne idu na uštrb okosnice koja ovaj restoran čini ovako uspješnim – polustoljetne tradicije i filozofije restorana koja jamči autentičnost i izvrsnost.

Vrijeme je za istarski san

Ljeto nam je prošlo, a često kišovita i tmurna, no opet sebi svojstvena i lijepa jesen nam je došla. Za vas se tim povodom Restoran Roxanich Wine & Heritage Hotela potrudio sastaviti vrhunsku sezonsku ponudu hrane i pića. Ovaj restoran, poznat po svojem odličnom meniju s naglaskom na lokalnoj kuhinji i tradicionalnim istarskim specijalitetima, ima za cilj svojim gostima pružiti jedinstvenu priliku da kušaju i dožive bogato kulinarsko nasljeđe ovoga kraja.

To znači da iako u jesen određene namirnice nisu ponekad dostupne te tada moraju posezati za alternativom, uvijek se u ponudi nalazi buča te jela s ostalim sezonskim namirnicama koje pripadaju području u kojem je ovaj restoran smješten. Od lokalnih namirnica pripremaju se tako razna jela poput juha, tjestenina – kao što su primjerice domaći fuži, njoki, pljukanci i tagliatelle te raznovrsna mesna jela koja mogu biti obogaćena sezonskim povrćem prema želji gosta. Tu ujedno spadaju i šumske divlje gljive koje se mogu pronaći u okolici Motovuna te nadaleko poznati tartufi za sve one koji žele pojačati doživljaj i iskusiti prave čari Istre i područja gdje se nalaze. Zbog svega navedenog, jasno je kako Roxanich Wine & Heritage Hotel doista nudi doživljaj kao iz snova za svako nepce!

Svakom će se nepcu svidjeti međimurska gastro priča

Pitate se kamo biste mogli otići na nedjeljni ručak? Ne brinite, imamo spremno rješenje za vas. Naime, svake nedjelje, od 12 do 15 sati, u Međimurskim dvorima dočekat će Vas međimurski tradicijski stol pun izvornih, domaćih međimurskih specijaliteta!

U ovom restoranu, gosti imaju prilike kušati razna tradicionalna jela međimurske kuhinje, u neograničenim količinama. U ponudi se nalaze domaće juhice, nekoliko vrsta mesnih jela, tradicijski domaći prilozi i tradicionalne slastice te mnogo, mnogo drugih specijaliteta. Od jela s jesenskog menija, od predjela bi se mogla izdvojiti hladna plata, zatim međimurska pretepena juha, BBQ rebarca s rustikalnim krumpirom i piletina punjena šunkom i sirom panirana sa sjemenkama lana te od deserata međimurska gibanica. U sklopu Međimurskog tradicijskog stola, moći ćete kušati po dvije domaće juhe, nekoliko glavnih tradicionalnih jela s prilozima kao što su domaći trganci z vrhnjem, krpice z zeljom, razne kaše (hajdinska,  prosena, ječmena) te domaće tjestenine (šiškrlina, njoka, širokih rezanaca) u raznim finim umacima. Tu je također i pohano meso, razna pečenja iz domaćeg paca s domaćim kruhom i pecivima te svježom sezonskom salatom, a sve to možete okruniti s izvrsnim slasticama. Stoga požurite i osigurajte mjesto kako biste iskusili ovu neponovljivu međimursku priču!

Uz sva negativna iznenađenja u ovoj godini, ne treba zaboraviti kako svi trebamo i zaslužujemo prepustiti se sitnim životnim radostima, a ako nas pitate, malo stvari veseli više od dobre hrane i čaše vina u dobrome društvu. Stoga, budite i vi jedan od onih koji će se prepustiti raskošnoj gurmanskoj jeseni, uz prigodnu ponudu izvrsnih delicija. Sve to i više, možete pronaći u širokoj paleti SelectBox poklon paketa.