Povratak omiljenog napitka za hladne dane

Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja jedan!

čaj3

Sa hladnim jesenskim danima svake se godine u naše šalice vraća nezaobilazan a jednostavan napitak kojeg svi volimo – čaj. Što čaj znači za nas možda najbolje opisuje kineska izreka koja kaže „Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja jedan“. Čaj pozitivno djeluje na naše tijelo, poboljšava koncentraciju, a uz to je i zdrav. Iako na policama trgovina možemo pronaći nekoliko desetaka vrsta čajeva, prema različitom stupnju fermentacije razlikujemo tradicionalne čajeve bijeli, zeleni, crni, oolong i žuti čaj.čaj

Istraživanja su pokazala kako konzumacija zelenog čaja pozitivno djeluje na smanjenje rizika od srčanog udara i bolesti krvožilnih sustava, poboljšva imunitet, ubrzava metabolizam i poboljšava ten. Optimalna količina koju možete popiti dnevno je oko šest šalica, no kako bi zadržali sva dobra svojstva zelenog čaja potrebno ga je pripremati sa vodom koja nije kipuća.

Bijeli čaj, poznat i kao „car“ čajeva dobio je takav naziv jer se za njegovu proizvodnju koristi samo najbolji čaj čije dlačice na donjoj strani sušenog lista postanu srebrno-bijele. Najbolji je od svih čajeva u borbi sa kolesterolom te je odličan antioksidans što ga čini pogodnim za osobe koje se bave sportom. Za razliku od crnog, oolong i zelenog čaja sadrži malu količinu teina i ima  opuštajući efekt te ga je stoga preporučljivo konzumirati navečer.

caj2

Oolong čaj je sličan zelenom i odličan je u borbi protiv suvišnih kilograma jer ubrzava metabolizam. U ljetnim danima izvrstan je ledeni čaj, a najbolje ga je konzumirati ujutro i prijepodne.

Za sve ljubitelje kave, osobito one koji je piju nekoliko šalica dnevno, zasigurno je najbolja zamjena crni čaj koji sadrži najviše teina (kofeina) među svim vrstama čaja.

Odgovori