In vino veritas: Putevima najboljih hrvatskih vina

Bez dobrog vina, nema niti dobrog života – dobar ručak biti će bolji ako ga zalijemo kapljicom vina, fešta će biti življa i veselija ako je zalijemo kapljicom vina, pa i naše tijelo će biti zdravije ako dnevno konzumiramo čašu vina. Vino je alkoholno piće koje se proizvodi fermentacijom grožđa, ploda biljke vinove loze, ali se može dobiti i od drugog voća, a ponekad i od žitarica. Stručnjaci ovaj anđeoski napitak dijele sukladno parametrima prema kojima se određuje kvaliteta vina, no ona najjednostavnija podjela vina, reklo bi se laička, jest podjela prema boji na bijelo vino, ružičasto vino te crno vino.

Danas Vas vodimo u avanturu okusa kojoj nećete moći odoljeti – put vinograda i vinskih podruma nekih od najboljih hrvatskih vina. Upoznat ćemo Vas s mjestima gdje možete razgledati predivne vinograde, ali i podrume u kojima vino nastaje te naravno – gdje možete isprobati različite sorte vina. Ove avanture možete isprobati u dvoje ili još bolje – povedite prijatelje te zajedno na jedan dan postanite sommelieri i enolozi!

Josić6

Vinarija Kos

Već desetljećima, obitelj Kos poznata je po proizvodnji visokokvalitetnih vina. Mnogo ljubavi, truda i rada rezultiralo je jednom od najboljih kapljica koju možete kušati. Odlična vina i dobra hrana izazov su svima koji žele i mogu posjetiti ovu tradicionalnu i gostoljubivu obitelj, s bogatom eno-gastronomskom ponudom. U mogućnosti su prihvatiti i do 50 gostiju. Na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu u Zelinsko-sesvetskom vinogradu Prigorsko-bilogorskoga podrajona, danas obitelj Kos uzgaja kvalitetne sorte: rajnski rizling, chardonnay, graševinu, moslavac (šipon), kerner, crni pinot, pjanušac Anita, Anita rose i autohtonu kraljevinu. Pretežito su zasađene na položajima Jakopovca i Košutke, na južnim padinama, bitnim za život vinove loze. Vinarija Kos mjesto je gdje će sva vaša osjetila uživati, stoga ne razmišljajte previše nego se odlučite na jedan kratak izlet koji će vam doživotno ostati u sjećanju po božanstvenim okusima vrhunskih vina.

kos-1

 Vinarija Josić

U sjeveroistočnom kutu Hrvatske, između Dunava i Drave, do mađarske granice, nalazi se Baranja. Vinova loza se stoljećima uzgaja na Banovoj kosi, uzvisini koja se proteže u smjeru zapad istok duž cijele Baranje. Rimljani su “kosu” zvali Zlatnim brdom, ne po rudniku zlata, nego po “zlatnoj kapljici” koja je oduvijek tekla iz njenih obronaka. Vino je tada bilo posebno cijenjeno jer je služilo za okrepu i veselje. Vinogradi su živjeli i za turske vlasti i preživjeli su do današnjnih dana. Na tom se području smjestila i vinarija Josić – mjesto gdje će vaše nepce uživati u hedonističkim, gotovo pa rajskim okusima. Nešto najbolje što ćete tamo probati jest vrhunsko vino arome crnog voća, izražene boje rubina te mekanog i dopadljivo punog okusa. Uz ovo elegantno vino prijaju najbolja jela od divljači, jela od tamnog mesa kao što je ramstek ili biftek, pačja prsa sa žara te jaki sirevi.

Josić-8-crop-1024x551

Izletište i vinotočje Vinia

Na prekrasnim brežuljcima, nedaleko grada Bjelovara, smješteno je Izletište i vinotočje ”Vinia” obitelji Šapić. Uz selo prostiru se vinogradi s kojih se pruža panoramski pogled na Bjelovar i prekrasne zelene šume bjelovarsko – bilogorskog kraja. U izletištu i vinotočju Vinia možete isprobati vrhunske jela gastronomije temeljena na tradiciopnalnoj kuhinji, ali se i okrijepiti odličnim vinima iz obiteljske proizvodnje. Mjesto je savršeno ako dolazite s obitelji jer osim što će stariji moći uživati u ‘iću i piću’, djeca će moću uživati u prirodi koja okružuje lokaciju!

restoran2-crop

Vinarija Dvanajščak-Kozol

Na 8 hektara odličnih, osunčanih i povišenih položaja obitelj Dvanajščak – Kozol obrađuje svoje vinograde. Na njihovim vinogradima dozrijevaju brojne sorte grožđa, od kojih su neke moslavac, graševina i ranjski rizling. Uljepšajte dane degustacijom vina, domaćim specijalitetima te obilaskom gospodarstva i vinskog podruma za dvije osobe na obiteljskom gospodarstvu Dvanajščak. Uživajte u prirodi, svježem zraku, suncem obasjanim obroncima i kušajte blagodati Međimurja.

vinska-kuca-19

Vinarija CAPO

Još od davnina vino je predstavljalo vrlo važan dio života u Istri. Uzevši u obzir geografski položaj Istre na sjevernoj obali Jadranskog mora, to nije nikakvo iznenađenje. Za vrijeme Grka i Rimljana istarska vina, pogotovo Teran, zadobila su popularnost i nisu bila nepoznanica u kućanstvima bogatijih obitelji. Tijekom srednjeg vijeka, istarski Muškat postao je vrlo cijenjen. Europske sorte poput Chardonnaya, Pinota crnog i sivog, Cabernet sauvignona i Cabernet franca se također uspješno uzgajaju u Istri. Naravno, nemoguće je govoriti o istarskim vinima, a da se pri tome ne spomene Istarska Malvazija. Osjetite temperament i snagu crvene zemlje na kojoj se uzgaja jedna od najpoznatijih istarskih vrsta vina – Malvazija. Kroz vino doživite boju, miris i okus ove regije te osjetite trenutak savršenog sklada. Zaljubite se u nebo, cvijeće, svježi zrak, zemlju i domaću kuhinju u vinariji CAPO – mjestu gdje ćete Istru najbolje upoznati kroz božanstvene okuse vina i istarske hrane.

Capo-Vinarija2-1024x682

Vinarija Benvenuti

Obiteljske vrijednosti i tradicija ključan su “začin” Benvenuti vina. Na ovim temeljima proizvode vina u kojima sortnost odražava sve bogatstvo vinograda, smještenih na nizu specifičnih mikrolokacija. Jedna od njih, San Salvatore, srce je njihovih sorti. Terasasta konfiguracija i bijela zemlja, uz posebne mikroklimatske uvjete, grožđu ovdje pružaju karakter koji će se u vinu odraziti u naglašenoj mineralnosti, svježini te punom izrazu svih odlika sorti. Razveselite sebi dragu osobu i povedite je u predivan Motovun, u vinariju Benvenuti, gdje ćete uživati u vrhunskom ambijentu te luksuznim okusima probranog grožđanog soka.

vina_benvenuti_72

Nije tajna da se u vinima uživalo od davnina, stoga nema razloga da se ta tradicija ne nastavlja i u naše vrijeme. Ova jedinstvena vrsta izleta okrijepit će vam dušu, ali i tijelo. Dajte oduška vašim nepcima te si dozvolite uživanje u odličnim hrvatskim vinima, a mi Vam obećajemo – nećete požaliti niti malo!

SelectBox je naziv za originalne poklon pakete koji pružaju izuzetne doživljaje i nezaboravna iskustva. Kompletan program objedinjuje više od 1500 različitih poklon doživljaja koji se mogu pronaći u 14 različitih poklon paketa. Pozivamo vas da pogledate cijelu ponudu SelectBox-a, koju možete pronaći na web stranici www.selectbox.hr.

unnamed (5)