Dani jadranskih lignji

Iako je nekad bila dio jednostavne, seoske prehrane, danas slovi za omiljenu kulinarsku deliciju koja se na jelovnicima nalazi tijekom cijele godine. Govorimo naravno o lignjama, čija sezona je zapravo zima. Radi toga ne čudi što stariji stanovnici Jadrana govore kako tako dugo dok nam ruke nisu ledene, nije ni pravo vrijeme za lignje. Isto tako, lignje su do prije nekoliko desetljeća bile tipična zimska sezonska hrana.

lignje_680x454

Foto: potsoup.wordpress.com

Da su lignje zaista prava gurmanska poslastica najbolje ćete se uvjeriti posjetite li Umag, Novigrad, Brtoniglu ili Buje, gdje su 1. prosinca počeli Dani jadranske lignje, a koji će trajati sve do 10. siječnja 2016. Tamošnji restorani će u navedenom razdoblju po promotivnim cijenama nuditi viševrsne menije s različitim specijalitetima od lignji, u kombinacijama s vrhunskim maslinovim uljem i izabranim lokalnim vinima.

Cilj te gurmanske manifestacije jest predstaviti vrhunske lignje iz Jadranskog mora kao pravu gurmansku poslasticu, koje se love upravo u ovom razdoblju i tako poticati posjetitelje na razgled sjeverozapadne Istre i zimi. Dani jadranske lignje predstavljaju svojevrsnu inicijativu za jačanjem istinske vrijednosti lignji u kulinarstvu, a restorane potiču smišljavanju novih maštovitih recepata na temelju te morske poslastice.

Lignje imaju zaista nježan okus po moru te ih se lako priprema na različite načine. Može ih se začiniti octom, feferonima, aromatičnim biljem, ili pak s nekoliko kapljica limunovog soka i vlasca.

Popis restorana koji sudjeluju na Danima jadranskih lignji možete pronaći ovdje, a mi vas pozivamo da posjetite restoran Navigare u Novigradu, gdje se u potpunoj ravnoteži sljubljuju mediteranska, talijanska, francuska i moderna svjetska kuhinja te gdje ćete razveseliti svoje okusne pupoljke s pogledom na Jadransko more.

navigare-8crop_680x454U restoranu Navigare možete sve do 10. siječnja 2016. uživati u izvrsnim kulinarskim specijalitetima pripremljenim od jadranske lignje.