Božićni običaji diljem svijeta

Kiti li se bor u svim krajevima svijeta? Nalaze li se pokloni ispod svakog božićnog drvca? Što se jede na Badnju večer u Europi, a što kod prekooceanskih susjeda? Znate li koga posjećuje Djed Božićnjak, a koga mali Isus? 

www.therebel.media

 Foto: www.therebel.media

Italija– slavlje započinje 24 sata prije Badnjaka uz obrok u kojem dominira panettone –  torta/kruh duguljastog oblika. Badnja večer naziva se cenone, a poslužuje se tradicionalno jelo od jegulje. Božićni ručak sastoji se od Tortellini in Brodo, odnosno juhe s punjenom tjesteninom te kuhanog ili pečenog pijetla. Ono što je posebno zanimljivo je to da darove ne nosi ni Djed Božićnjak, a ni mali Isus, već ružna vještica po imenu La Befana. La Befana je trebala posjetiti novorođenog Isusa, međutim zakasnila je i od tada luta ostavljajući darove u svakoj kući s djecom u slučaju da je Isus tamo. Spušta se niz dimnjak te dobroj djeci ostavlja darove u čarapama i cipelama, a zločestoj ugljen.

fgf

Foto: ottawaitalians.com

Velika Britanija– njeguje snažnu tradiciju zborskog pjevanja božićnih pjesama (Christmas Carols) koje se pjevaju po kućama i ulicama. Najpoznatije božićno drvce u zemlji postavlja se na trgu Trafalgar u Londonu, a njega daruje Norveška još od kraja 2. svjetskog rata u znak zahvalnosti Britancima. Tradicionalni ručak, za vrijeme kojeg se prati govor kraljevske obitelji,  sastoji se od pečene guske i puretine, pudinga od šljiva, božićnog kolača i ostalih tradicionalnih jela britanske kuhinje. Djeci poklone ostavlja Djed Božićnjak u čarapama koje vise s ruba kreveta ili kamina.

7314624_orig

Trafalgar square

 Foto: londonthisweekend.co.uk

Rusija– na Božić se pjevaju božićne pjesme i ljudi se okupljaju u crkvama koje su ukrašene božićnim drvcem – Yelkom. Tradicionalni božićni lik koji nosi darove djeci jest Babuška. Njeno ime znači baka, a legenda kaže da je odbila posjetiti Isusa zbog hladnog vremena. Međutim, požalila je i krenula u potragu za njim s košarom punom darova. Kako nikad nije pronašla Isusa, od onda posjećuje svaku kuću i dobroj djeci ostavlja igračke. (Primjećujete li sličnost s talijanskom La Befanom?) Ipak, pravi se Božić po julijanskom kalendaru slavi 7. siječnja, u krugu obitelji, miru i tišini.

Ruska babuska 7 clanska

Babuška

Japan – iako samo 1% Japanaca vjeruje u Krista, gotovo svi ukrašavaju svoje domove i daruju se. Djed Božićnjak je zapravo budistički redovnik koji u svaku kuću donosi darove. Vjeruju da ima oči i na stražnjoj strani  glave pa da djecu uvijek budu dobra. U Japanu Božić nije obiteljski blagdan već se oni taj dan trude činiti što više dobrih djela, pogotovo za bolesne i usamljene. Kako je Božić u Japanu prvenstveno konzumeristički, oni gotovo da i nemaju neko tradicionalno božićno jelo, već pripremaju hranu na zapadnjački način, što je njima veoma zanimljivo budući da predstavlja otklon od njihovih laganih jela od riže i morskih plodova. Ipak, ističe se japanska božićna torta od jagoda.

2484890-600

 


SAD – Lik Djeda Božićnjaka rođeni je Amerikanac, stoga ne čudi što je upravo on simbol Božića u zapadnjačkoj kulturi. Većina Amerikanaca ovaj blagdan slavi izmjenjivanjem darova i posjećivanjem obitelji, a posebice su ludi za božićnim ukrasima i lampicama. Tradicionalna božićna večera sastoji se od pečene purice, guske ili patke s povrćem i raznim umacima, pudinga te raznih pita.

o-CHRISTMAS-PARTY-FOOD-facebook

 Foto: ftabeta.com

Australija– Božić na drugoj strani zemljine polutke uvelike se razlikuje od “bijelog Božića” kod nas. Temperature su iznad 30 C, a Djed Božićnjak dolazi na dasci za surfanje. Jedu se tradicionalna jela kao što su purica, šunka, pita od mljevenog mesa i puding od šljiva koji sadrži iznenađenje.

Beach-Santa_729-620x349

Foto: from-us.com