100 najboljih restorana Alpe Adria regije

Ovogodišnja dodjela nagrada WINNER 100 Alpe Adria održala se na dobrotvornoj gala večeri u  Restoranu  Strelec u sklopu Festivala okusa 2014.

od_desne_tomaz_kavcic-zemono_pikol_jb_maxim_igor_jagodic-strelec_pri_danilu_manna_yachtclub_opatija Ljestvicu WINNER 100 Alpe Adria je sastavio Restaurant Club, mreža restorana sa više od  250 udruženih ugostitelja u  regiji Alpe Adria na temelju više kriterija. Kao prvi kriterij je bezuvjetna odlična kuhinja u različitim cjenovnim okvirima  te iskren odnos sa strankama. Uz to, vodič uvodi novi sistem ocjenjivanja na temelju opsežnog  istraživanja stranih vodiča restorana kao što su Michelin Guide, L’Espresso, Gault Millau, Falstaff i odabranih domaćih izvora, usklađenih sa mišljenjem i zaključcima  uredništva Restaurant Club-a.  Mišljenja izvora o svakom objektu zasebno možete naći na dnu stranica. Da bi ocjenjivanje bilo na najvišoj razini objektivnosti, u ocjenjivanje smo uključili i istraživanja te podatke web stranica koje istražuju javno mišljenje i zadovoljstvo gostiju koje je uz mišljenje uredništva konačno oblikovalo ocijenu objekta. Bez sumnje,  novi sistem ocjenjivanja predstavlja realniju sliku stvarne ponude i kvalitete  ugostiteljskih objekata u regiji te odbacuje nejednakosti individualnih mišljenja i ocjena.

Izbor restorana

U sveobuhvatnom istraživanju regije, u kojem su uključene cijela Slovenija i Hrvatska te pogranična područja Italije i Austrije, istražili smo  1500 restorana, na temelju  brojnih preporuka. Za sve restorane  u  vodiču  smatramo  da su nadprosječno dobri, zato ocjene počinju od  4.00 i penju se do najviše ocjene u vodiču, 4.95. Ljestvica je podložna  promjenama uzrokovanim  promjena kroz godine i nadolazećim izazivačima. Visina ocjene  ovisi o više faktora, a najvažniji su ambijent, posluga, cijena i kuhinja. Kuhinja predstavlja najvažniji faktor te je podijeljena na specijalna područja, kao na primjer nacionalnu kuhinju( talijanska, tajlandska, itd…) i u vodiču zauzimaju ocjene od 4.10 do 4.30. Višu razinu kuhinje ostvaruju kuhinje sa naglaskom  na domaću pripremu uz posebne namirnice, sa eko ili bio pripremom ili nekim drugim jedinstvenim karakteristikama, čije se ocjene kreću od 4.40 do 4.60. Najviše ocjene su rezervirane za kuharske majstore, čija se jela temelje na kreativnosti i razvoju te praćenju svjetskih trendova.

Festival_okusov_2014_Restaurant_Club_Gala_vecerja_Al_bagatto_Trst_hobotnicafestival_okusov_2014_Restaurant_Cluba_Franzin_Roberto_la_Taverna_UdineFestival_okusov_2014_Restaurant_Cluba_Opatijski_sushi_by_Deniz_Zembo

 

Ovogodišnjih najbolje ocijenjenih  dvadeset restorana je:

1

Obauer AT

4,98

2

Döllerer AT

4,97

3

Agli Amici ITA

4,97

4

Didi Dorner AT

4,95

5

Hubertus Johanna Maier & Söhne AT

4,95

6

Ikarus Hangar-7 AT

4,95

7

Pfefferschiff AT

4,95

8

Saziani Stub’n AT

4,95

9

Schlossstern AT

4,95

10

Sicher AT

4,95

11

Steira Wirt AT

4,95

12

Monte HR

4,95

13

Antica Osteria ITA

4,95

14

JB Restoran SLO

4,92

15

Restaurant 360° HR

4,90

16

San Rocco HR

4,90

17

Wine vault HR

4,90

18

Al Ferarut ITA

4,90

19

Altran ITA

4,90

20

Damir & Ornella HR

4,90

U samom vrhu nalazi se i hrvatski restaurant Zigante, koji  kvalitetu ponude ocjenjenu sa vrhunskim  ocjenama  iz svjetskih vodiča potvrđuje i u ovom vodiču.

indexRestaurant Zigante smješten je u samom srcu Istre, u mjestašcu Livade, nedaleko poznate Motovunske šume – između Motovuna i Oprtlja.

U jelovniku se spajaju okusi i mirisi mora i šume, susreću tradicija i suvremenost, povezuju kulinarstvo i estetika. Prostor koji se doima kao da je lišen prolaznosti vremena i kulinarski stručnjaci koji svakom jelu  pristupaju kao kreaciji samo su neki od utisaka koje ovaj ambijent pruža

RESTAURANT ZIGANTE
Livade tartufi d.o.o.
Livade 7, HR-52427 Livade
OIB: 59785996378, MBS: 1720180
Tel. +385 (0)52 664-302 Fax. +385 (0)52 664-303
Mob. +385 (0)91 4 777 410
E-mail.: [email protected]

Odgovori