Sada je savršeno vrijeme za početak nove vrtlarske sezone

Kada doživimo mjesec “ožujak”, prvo pomišljamo na dolazak proljeća koje označava buđenje prirode, ali i rad u vrtu, cvjetnjaku i voćnjaku. Iz tog razloga, ovo je pravo vrijeme da počnete razmišljati o vlastitom vrtu, odnosno uzgoju pokoje jestive i/ili ukrasne biljke za sebe, svoje ukućane ili ljude koje volite. Uzgojite na malenom komadiću vrta, balkonu ili u lončanicama hranu kontroliranog porijekla i za koju bez ikakvih nedoumica znate kako nije tretirana nikakvim kemijskim sredstvima, već samo pažnjom i ljubavlju.

Kako biste što prije krenuli u ostvarenje svojeg malog vrtnog kutka, pripremili smo vam SuperCard Eco poklon karticu – maštovit proljetni poklon za svakog. Na ovaj način, i oni koji nisu nužno zaljubljenici u biljke i vrtlarenje, cijenit će sjemenke  zato što dolaze od drage osobe i jer zapravo predstavljaju savršen poklon – oživljavaju kada ih se posadi, dok izvan sezone ne zauzimaju dragocjen prostor u domu. Sve to i više možete postići uz Eco SuperCard koja sadržava sjeme raznih biljaka koje će uz malo brige i pažnje omogućiti svakome uživanje u vlastitom trudu. Zasadite čili, bosiljak, kadulju, metvicu, krastavac, rajčicu, suncokret, potočnice ili tratinčice, uživajte u predivnim bojama i okusu hrane uzgojene vlastitom rukom koja se ne može usporediti s okusom kupljene. Zašto ne biste darovali poklon košaricu punu raznolikog sjemenja za sadnju povrća i cvijeća? Oživite prostor veselim potočnicama ili potaknite ukućane da iskoriste komadić vrta za uzgoj predivnih crvenih rajčica.

U nastavku donosimo nekoliko korisnih informacija o svakoj biljci, kako biste što lakše mogli iskoristiti svoju SuperCard Eco poklon karticu.

 

Mali vodič za botaničare i one koji to žele postati

Sve za mali začinski vrt

Svi ljubitelji ljutih i začinjenih jela biti će oduševljeni čili – papričicama koje za klijanje trebaju temperature od oko 25 stupnjeva pa ih je tokom ožujka najbolje saditi u tegle (u kući ili na balkonu). Nakon otprilike 3 tjedna od klijanja, ako su vaše papričice razvile 3 – 4 lista, presadite ih u veće tegle. Zalijevajte ih po potrebi i zapamtite da vole sunce te ne vole niske temperature (ispod 10 °C). Samo strpljivo i uskoro možete uživati u žestokim začinima!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gurmani će se oduševiti i bosiljkom koji može poboljšati okus gotovo svakom jelu, a najbolji je svjež. Posadite ga u proljeće – sjemenke zakopajte u vlažnu zemlju, na otprilike 5 mm dubine, a presadite ga u veću teglicu kada naraste na osam centimetara. Treba ga zalijevati po potrebi, osigurati dovoljno sunčevih zraka (ali ne previše kako se ne bi osušio) te temperature iznad 10 °C. Već ga sigurno zamišljate na vrućoj, sočnoj pizzi. Nema savršenije arome!

Najbolje bilje za čaj

Ljubitelji čajeva, gdje ste? Za vas imamo pravu poslasticu – kadulju i metvicu. Kažu da je ispijanje čaja povezano s duljim i sretnijim životom, zato – ne čekajte, brzo ugrabite svoju dnevnu dozu sreće! Kadulja će najbolje klijati pri temperaturi od 12 do 15 stupnjeva, a dok su biljke mlade, potrebno je održavati normalnu vlažnost tla. U srpnju možete prvi puta ubrati te očistiti kadulju, povezati ju u manji snop i objesiti u prostoriju koje je sjenovita i prozračna. Sušene listove kadulje pospremite u papirnate vrećice i čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznajete nekoga tko može odoliti metvici i ugodnom mirisu mentola? Odgovara joj temperature viša od 10 °C te voli crljenicu u kojoj najbolje uspijeva. Okrenite ju prema jugu i osigurajte dosta sunca te ju natapajte u početku vegetacije. Koristite ju kao ljekoviti čaj ili kao odličan dodatak prehrani.

Posadite svoje omiljeno povrće

Ukoliko niste stigli zasaditi sjeme omiljenog povrća, ne brinite, jer još uvijek stignete zasaditi mali vrt kod kuće.

Možda ste se odlučili za krastavac – zapamtite: potrebna mu je temperatura veća od 15 ºC, a od dana sađenja plodova do berbe treba proći  30-40 dana. U početku su zalijevanja rjeđa i s manjim količinama vode dok kasnije treba dosta vlage kako u tlu tako i u zraku.  Što se tiče zemlje, najbolja su plodna i rastresita tla kako biste u što kraćem vremenu mogli uživati u krastavcima iz vlastitog uzgoja.

I za sađenje rajčice imamo nekoliko trikova: sjemenke prije sijanja stavite da se namoče nekoliko sati u čaši vode sobne temperature. One koje odmah potonu na dno čaše s velikom će vjerojatnošću niknuti. Posadite ih u tlo dubine jednog centimetra i zalijte vodom. Zasađene sjemenke treba kontinuirano držati u vlažnoj zemlji jer u protivnom neće proklijati. Na toplom mjestu prve rezultate možete vidjeti nakon 4 do 10 dana i ubrzo uživati u slasnim, crvenim plodovima. Dobar tek!

Više cvijeća, manje smeća uz SuperCard

Ove godine uživajte u mirisima i bojama vlastitog cvijeća na balkonu, terasi ili u vrtu. Uživajte u raskoši boja i mirisnoj simfoniji.

Boje suncokreta, predivnog vrtnog cvijeta pružit će jedan poseban ugođaj. Posadite ga krajem ožujka ili početkom travnja i držite na temperaturi od 15 – 20 °C. Kao što mu i samo ime govori, voli sunčana mjesta, tako ga je potrebno često zalijevati jer traži puno vode.

Potočnice će najbolje uspjeti na ne previše sunčanom mjestu ili u laganoj sjeni, pri čemu treba pripaziti da ima dovoljno vlage. Iako je njezin zaštitni znak atraktivna plava boja, potočnica može također imati ružičaste ili bijele cvjetove. Kao što su i tratinčice, radi se o dvogodišnjem cvijetu koji će uljepšati svaki prostor. Tratinčice su još poznate kao ovčica, bijela rada, krasuljak, sunčeva nevjesta i dr. To je cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto, od proljeća do jeseni, a dolazi u nekoliko boja. Tratinčice posadite u vlažno tlo izloženo suncu, ali pripazite da tlo ne bude premokro.

 

Osim što ste sebi ili dragoj osobi poklonili djelić sreće SuperCard Eco poklon karticom, znajte da vrtlarenje pozitivno djeluje na zdravstveno stanje, kako ono fizičko tako i emocionalno. Zaista nema boljeg osjećaja, nego kada na stol iznesete ono što ste uzgojili vlastitim trudom i rukama, od začinskog bilja, rajčice ili krastavaca pa do ukrasnih biljaka kao što su potočnice ili tratinčice. Zato poklonite sebi i dragoj osobi SuperCard Eco poklon karticu, poklonite nov život i iskusite zadovoljstvo gledajući kako iz malenog sjemena nastaje nešto predivno.