Kako se osloboditi stresa?

Redovita tjelovježba

fitness1

Razinu stresa snizit ćete već svakodnevnom 30-minutnom šetnjom, a studije su pokazale da samo 150 minuta brzog hoda na tjedan produžava očekivanu životnu dob za otprilike 4 godine. Tjelovježba istovremeno otpušta endorfine, odnosno hormon sreće koji će vam pomoći da se bolje osjećate. Ako se želite aktivnije boriti protiv stresa – počnite s jogom. Joga je poznata po svojem antistresnom učinku, a neki studiji nude i specijalne treninge koji su usredotočeni na rješavanje stresa.

Opustite se

thalea21 Priuštite si masažu, kupelj, saunu ili pak večer samo za sebe. Protiv stresa pomaže i slušanje opuštajuće glazbe ili pak samo ležanje na krevetu zatvorenih očiju. Ukoliko se opuštanju želite malo dublje posvetiti, možete izvoditi vježbe za opuštanje mišića ili se posvetiti meditaciji. Prije svega, u takvim trenucima ne smijete misliti na stres i stresne situacije, već na nešto pozitivno – sastavite popis malih stvari koje vas usrećuju ili zamišljajte pozitivne osobe koje vas okružuju. Ne zaboravite ni na dobar san, 7 sati svake noći neka bude vaš minimum.

Ne bojte se osloniti na druge

Friends

Nitko ne može kroz život potpuno sam, iz tog razloga prenesite dio svoje odgovornosti na obitelj i prijatelje. Ako se družite samo s kolegama s posla, uzmite si nešto vremena za ljude izvan svojeg radnog mjesta. Druženje s pozitivnim ljudima, koji vole zabavu i smijeh, svakako će vam pomoći riješiti se stresa.

Uredite svoju prehranu

zdrava-prehrana

Zdrava i uravnotežena prehrana okrijepit će vaš imunološki sustav i vaše tijelo pripremiti za bitku protiv stresa. Prehranom možete i nadmudriti stres: izbjegavajte biljna ulja i ulja od industrijskih sjemenki, koja su bogata Omega 6 masnim kiselinama, budući da ona potiču stres. Nadomjestite ih ribama, ili pak tabletama ribljeg ulja, a koje će u vaše tijelo unijeti više Omega 3 masnih kiselina. Protiv stresa pomaže i crni čaj budući da snižava nivo štetnog kolesterola. Zeleni čaj pomoću L- teanina pomaže u borbi protiv fizioloških i psihosocijalnih stresnih situacija. U zadnje vrijeme sve se više spominju pozitivni učinci fosfatidilserina, kojeg naše tijelo proizvodi u manjim količinama, a stres ga gotovo posve isuši. Prisutan je u soji, bijelom grahu, životinjskoj jetri, nekim ribama, a zbog svojih iznimnih svojstava našao je svoje mjesto na policama kao dodatak prehrani.

 

Svratite na web stranicu SelectBox-a i među mnoštvom doživljaja poklonite sami sebi ili svojim bližnjima tretman u nekom od spa centara, članarinu za neku sportsku aktivnost ili pak neki adrenalinski doživljaj kako biste pobijedili u borbi protiv stresa.