Gastronomska Istra po gurmanskom vodiču Gault Millau

Skoro svaki gurman koji voli pročitati preporuke gastronomskih stručnjaka mora imati na svojim policama vodič Gault Millau. Ovaj vodič slovi za najutjecajnijeg francuskog restoranskog vodiča, kojeg su davne 1965. pokrenuli gastronomski kritičari Henri Gault i Christian Millau, a koji izlazi u nekoliko »nacionalnih« inačica. Prije par dana je tako izdana nova austrijska verzija- Gault & Millau 2016, u kojoj su izašle i preporuke za neke od najboljih restorana u Istri i Kvarneru.

Nije nikakva tajna da u Istri ima mnogo odličnih restorana, a to očito znaju i autori nove austrijske inačice gurmanskog vodiča Gault & Millau 2016. U njemu su predstavili X. restorana u Istri i na Kvarneru koji su ih kvalitetom svojih jela najviše dojmili.

  • Restoran Monte – Rovinj (17 bodova)
  • Restoran Damir & Ornella – Novigrad (16 bodova)
  • Restoran Ville Meneghetti – Novigrad (16 bodova)
  • Restoran Johnson – Moščenićka draga
  • Restoran Kukuriku – Rijeka (15 bodova)
  • Restoran Marina – Novigrad (15 bodova)
  • Restoran Pepenero – Novigrad (15 bodova)
  • Restoran Wine vault – Rovinj (15 bodova)
  • Restoran Zigante – Livade (15 bodova)
  • Restoran San Rocco – Brtonigla (?)
  • Restoran Milan Pula (14 bodova)
  • Restoran Toklarija – Buzet (14 bodova)
  • Restoran Laurus – Opatija (14 bodova)
  • Restoran Draga di Lovrana – Lovran (14 bodova)
  • Restoran Bevanda – Opatija (14 bodova)
  • Konoba Batelina – Pula (14 bodova)
  • Restoran Mare e Monti – Umaga (14 bodova)
  • Konoba Buščina – Umag (14 bodova)
  • Restoran La Grisa – Bale (14 bodova)
  • Restoran Stari Kaštel – Buje (14 bodova)

Mi vam nešto podrobnije predstavljamo restorane Zigante i La Grisa, koji se nalaze u gurmanskoj mreži poklon paketa SelectBox.

Restoran Zigante

Restoran Zigante nalazi se u samom srcu Istre, u mjestašcu Livade, nedaleko od motovunske šume, koja je poznata kao jedno od najboljih nalazišta tartufa na svijetu. 1999. godine, u blizini sela Livade, gospodin Giancarlo Zigante u društvu svojeg psa Diane pronašao je najveći bijeli tartuf vrste Tuber magnatum pico, težak čak 1,31kg, koji je kao najveći tartuf na svijetu ušao u Guinessovu knjigu rekorda. Godine 2002. gospodin Zigante je ovdje otvorio restoran te nije slučajnost da je ovo postao prvi restoran specijaliziran za jela od bijelih istarskih tartufa.

Zigante_680x454

Više o restoranu Zigante ovdje: http://www.selectbox.hr/place/restoran-zigante/

Restoran La Grisa

Restoran La Grisa je dio manjeg obiteljskog hotela, koji je bio proglašen najboljim obiteljskim hotelom u Hrvatskoj 2015. godine. Hotel i restoran nalaze se na jugozapadnom dijelu Istre, u pitoresknom okruženju srednjevjekovnog mjestašca Bale, koje su od Rovinja udaljene 13, a od Pule 20 kilometara. U restoranu La Grisa majstori su mediteranske kuhinje. Gastronomsku tradiciju održavaju izabranim tradicionalnim autohtonim jelima, koja se pripremaju na moderan način. Tako nastoje očuvati ugled jednog od najboljih restorana u okolici.

la-Grisa_680x454

Više o restoranu La Grisa: http://www.selectbox.hr/place/restaurant-la-grisa/

 

Kao što je prikazano, austrijski autori vodiča Gault & Millau nisu baš temeljito istražili istarsku gastronomsku ponudu, jer ima barem još nekoliko izvrsnih restorana koji bi se kvalitetom jela mogli mjeriti s gore navedenima.

*Restorani u vodiču Gault & Millau su ocjenjivani na ljestvici od 1 do 20, a bodovanje se temelji na kvaliteti jela. Ocjene usluge, cijene i atmosfere u restoranima se podjeljuju odvojeno.