Dobrodošli u božićnu bajku – advent u Zagrebu 2015.

Zagreb u vrijeme adventa posljednjih nekoliko godina može se, bez imalo pretjerivanja, uspoređivati s ostalim srednjeeuropskim metropolama koje su nadaleko poznate po svojim božićnim sajmovima i manifestacijama.  Božićnih sajmova ima po središtu grada, ali i izvan centra, a zagrebački adventski program ove je godine još bogatiji no prošle, kada smo svi ostali iznenađeni zimskom bajkom i čarolijom. Božićna događanja na ulicama i trgovima počinju 28. studenog i traju sve do  10. siječnja 2016. 

Kao i prošlih godina, na Trgu bana Jelačića odvijat će se bogat kulturni i umjetnički program, bit će izložen tradicionalni adventski vijenac oko Manduševca, kao i glavna gradska božićna jelka kraj sata, poznatog okupljališta. U Adventskoj kući, odnosno šatoru, održavat će se večernji koncerti, a trg će opet zamirisati po cimetu i kuhanom vinu.

adventjelacic2_10122012_advzg625

Foto: adventzagreb.com

 Božićni sajam na Zrinjevcu, po mnogima najljepši dio Zagreba u božićno vrijeme, svojim bajkovitim uređenjem ostavit će Vas bez daha i ove godine. Kako bi ugođaj bio potpun, nadamo se da će ga zabijeliti snijeg kako bi zimska idila bila potpuna. Iz starog glazbenog paviljona dopirat će zvuci valcera i ostalih klasičnih nota koje će nas vratiti u neka druga vremena. Uživajući u šetnji ovim najpoznatijim zagrebačkim parkom, moći ćete kupiti razne suvenire i uživati u bogatoj gastro ponudi jela i pića, kao što su pečene kobasice, fritule, kuhano vino, jabukovača, punč…

Advent na Zrinjevcu 031211

Foto:Biljana Gaurina/Cropix

Samo malo dalje od Zrinjevca dočekat će Vas zaista prava zimska bajka u Ledenom parku na Tomislavcu, preko puta glavnog željezničkog kolodvora, gdje će se prostirati otprilike 2000 kvadratnih metara klizališta. Kada se izmorite klizajući, okolo klizališta smješteno je mnoštvo štandova s toplom okrijepom.

078368_f3502adca3703214a105

Foto: Marko Lukunić/ Pixsell

Na ulicama u samoj blizini Trga bana Jelačića, Gajevoj i Bogovićevoj, kao i na Cvjetnom trgu, brojni hrvatski obrtnici predstavit će tradicionalne hrvatske proizvode – licitare, medenjake, božićni nakit i suvenire.

pauzahr_zagrebadvent_11

Foto: pauza.hr

U blizini Trga, na novouređenom Europskom trgu,  po mnogima najšarmantnije uređenom prostoru, održat će se sajam – Advent na Europskom trgu, a malo ponad njega, ispred Zagrebačke katedrale na Kaptolu, bit će priređene žive jaslice, prekrasan prikaz Isusova rođenja i prvih trenutaka života. Ovo mjesto moglo bi ponajviše razveseliti vaše najmlađe, koji mogu uživati u igri s domaćim životinjama u štalici.

29_724007S0

Foto: Marko Miščević/CROPIX

Kojih dvjestotinjak metara po Ilici i vidjet ćete možda i najveću koncentraciju ljudi koji se okupljaju u Tomićevoj ulici, podno uspinjače – Fuliranje kod Uspinjače. To je moderni i inovativni projekt kojim se promoviraju zagrebačka kultura i tradicija, a za cilj ima simulirati atmosferu 30-ih godina prošlog stoljeća u Zagrebu. Tomićeva za vrijeme fuliranja nudi zaista izvrsnu gastronomsku ponudu, budući da mnogi poznati restorani imaju svoj štand gdje nude svoje specijalitete po povoljnim cijenama, a kuhano vino i dobra glazba samo pridonose opuštenoj atmosferi koja tamo vlada.

01849baf99c993813a7a090ca21777c2

Foto: Nina Đurđević/ PIXSELL