Dani tartufa u Buzetu

Tartuf je kralj gljiva. Ako je vjerovati povijesti, najvjerojatnije su ih poznavali i cijenili već i babilonski kraljevi, a i dan danas u gastronomiji zauzimaju posebno mjesto. Davno se primijetilo da su tartufi zaista moćan afrodizijak, a talijanski znanstvenici  posebnim su kemijskim analizama potvrdili da sadržavaju feromone.

activities1_B

Kod tartufa nema sredine. Ili ih se voli ili mrzi. Ovi tajnoviti gomolji, koji se skrivaju pod zemljom, imaju doista posebno prepoznatljiv miris, a gastronomski stručnjaci još uvijek nisu jednoglasni o tome jesu li tartufi  hrana ili začin.

Jedan od najcjenjenijih tartufa na svijetu upravo je istarski bijeli tartuf ili tuber magnatum pico, koji raste u sivom, glinenom tlu kojim obiluje vlažna Motovunska šuma kraj rijeke Mirne, nedaleko od mjesta Buzeta – mjesta tartufa. Ovdje se upravo zbog toga svake godine u studenom organiziraju Dani tartufa u Buzetu.

U periodu između 30. listopada i 1. prosinca, kada je sezona bijelih tartufa na vrhuncu, možete uživati u raznolikim jelima s tartufima po promotivnim cijenama koja nude trinaest ugostiteljskih objekata u Buzetu i njegovoj okolici. Popis svih uslužnih objekata možete pronaći ovdje a mi vam danas predstavljamo restoran hotela Vela Vrata, koji se nalazi u našoj ponudi poklon paketa SelectBox.

Restoran Vela Vrata

VelaVrata7Crop

Restoran je dio istoimenog hotela koji se nalazi u mjestu Buzet. U njemu poslužuju prije svega tradicionalna istarska jela koja odražavaju povijesne, geografske i klimatske posebnosti istarskog poluotoka. Jela su pripremljena od svježih sezonskih namirnica koja savršeno nadopunjuju autohtoni istarski začini, aromatične trave, šumski plodovi te istarsko maslinovo ulje.