Božićni bakalar- recept

Običaji su običaji pa gotovo da i nema blagdanskog stola na kojem se na Badnjak neće zateći bakalar.

Budući da se sprema od davnina  recepata je mnogo, a svaka obitelj ima neku svoju malu tajnu ili čarobni dodatak.  Na bijelo, na brudet, kuhani, dimljeni, sviježi, sušeni…kako god ga spremali, ovaj specijalitet s dalekog sjevera omiljena je riba koja će “plivati” blagdanskim stolovima.

gastroadvent-3-15

Foto: morsko-prase.hr

Pripremili smo za vas jedan klasičan recept bakalara na brudet.

Sastojci:

600 g bakalara

100 ml maslinovog ulja

2 glavice luka

1 kg krumpira

2 češnja češnjaka

1 žlica nasjeckanog peršina

1 žlica Vegete

100ml umaka od rajčice

1 lovorov list

50 ml vina

sol

mljeveni crni papar

Priprema:

Skuhajte bakalar, očistite ga od kosti i kože te sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao. U zagrijanu tavu stavite ulje, dodajte tanko narezan luk i pržite ga dok ne postane staklast.

Ogulite krumpir i narežite ga kako vam najbolje odgovara, recimo na kockice. Na dno lonca stavite dio narezanog krumpira, a po njemu dio očišćenog bakalara, sve posipajte češnjakom i peršinom, prepečenim lukom, maslinovim uljem i dodajte Vegetu. Nastavite sa slaganjem redova sve dok ne potrošite sve namirnice ( zadnji red neka bude krumpir).  Na kraju dodajte umak od rajčice, lovorov list, tekućinu u kojoj se kuhao bakalar te vode toliko da pokrijete cijeli sadržaj lonca.

Bakalar kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta dok krumpir ne omekša. Tijekom kuhanja posudu protresite, a pri kraju dodajte vino te sol i papar.

 

Dobar Vam tek!