Vela Vrata- veličanstveno mjesto u dolini rijeke Mirne

Na samom sjeveru Istre, blizu granice sa Slovenijom, naišli smo na prekrasnu staru povijesnu jezgru, grad Buzet. Unutar ovog, uistinu prekrasnog grada, nalazi se hotel Vela Vrata koji pruža veličanstveni pogled na dolinu rijeke Mirne i okolne istarske brežuljke. Pažljivo dizajnirane i uređene hotelske sobe u nizu srednjovjekovnih gradskih palača obnovljene su 2011. godine te stvaraju izuzetno lijep ambijent.VelaVrata1Crop-1024x551

Ugodna atmosfera, zatvorena wellness zona, bogata gastronmska ponuda, te pregršt mogućnosti za izlete, istraživanje prirode i outdoor aktivnosti čine hotel Vela Vrata idealnim mjestom za one koji traže potpuni užitak i odmor. Profesionalno i ljubazno osoblje pružiti će Vam vrhunsku uslugu i informacije koje su Vam potrebne.

VelaVrata4Crop

Podneblje i klima idealni su za odmor u svim godišnjim dobima, tako da ćete moći u potpunosti uživati u koje god vrijeme došli. Ovdje ćete uistinu moći pronaći mnoštvo aktivnosti kojima ćete ispuniti svoje vrijeme te upotpuniti Vaš odmor.

Istarska baština, krajolik i eno-gastro ponuda su svakako nešto što morate upoznati. Opušteno ozračje i domaći specijaliteti koje ćete imati priliku kušati, te jela temeljena na lokalnim proizvodima i nadaleko poznatim buzetskim tartufima prepoznatljivo su obilježje ovih krajeva. Za obožavatelje kulturnog i enogastronmskog turizma Buzet nudi brojne manifestacije i organizirane izlete. Imati ćete priliku vidjeti vinske ceste, ceste maslinovog ulja, smotre rakije, te sudjelovati na edukaciji o vađenju glavne delicije ovoga područja- tartufa.

Zanimljivo je spomenuti kako je na ovom prostoru, zbog božanskog gomolja, čija su najbolja staništa upravo smještena uz dolinu Mirne, Buzet postao najpoznatiji kao grad tartufa. Bijeli tartufi iz Istre često se mjere s najpoznatijim bijelim tartufima iz Italije.

Upravo u ovom prekrasnom gradu svake se godine organiziraju Dani tartufa, a u Buzetu se i drugog vikenda u rujnu priređuje velika pučka svetkovina kada se u nekoliko metara velikoj tavi priprema i velika kajgana (fritaja) s više od 2000 jaja i 10 kilograma tartufa, čime službeno i započinju dani tartufa.

fritaja

Također, svakako morate posjetiti i Buzetski karneval čija tradicija seže daleko u prošlost. Buzetski karneval je najmasovnije događanje sjeverne Istre. Okuplja desetke velikih zamaskiranih grupa i oko tisuću sudionika iz cijele Buzeštine- iz sv. Ivana, sv. Martina, Roča, te brojnih drugih okolnih gradova i Slovenije. Veliki maskirani mimohod koji okuplja tisuće maskiranih sudionika i desetke alegorijskih kola iz čitavog Buzeta i susjednih gradova.

Jedan od brojnih programa i manifestacija je i Subotina po starinski. Obuhvaća više segmenata kulturne, zabavne, gastro, eno, etno i druge ponude. Osmišljena je na način da prezentira cjelokupni život starog Buzeta na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Toga dana buzetska starogradska jezgra postaje prirodna pozornica na kojoj se odvija predstava, a u kojoj su glumci zapravo žitelji Buzeta. Moramo istaknuti kako je upravo ova manifestacija dobitnica prestižne nagrade TZ istarske županije “Zlatna koza” za 2015. godinu.

JPR2807321

Gastro ponuda, s raznovrsnom domaćom kuhinjom, od maneštra, bobića, palente, fuža, njoka, kapuza, pršuta iz kašetina, ovčjeg sira, skuta i kobasica doista mami i zove brojne posjetitelje. Vrsna buzetska vina, neizostavan su dio buzetske ponude koja se moraju isprobati.

Za sve ljubitelje sporta, Buzet nudi brojne mogućnosti, od paraglidinga, zmajarenja, obilaska buzetskog kraja na mountin bikeu s lokalnim biciklističkim klubom, ali i jahanja u obližnjem kampu Roča. Pješačke staze omogućavaju uvjete za kvalitetan trekking, a planinarsko društvo nudi i rekreaciju na stazama koje variraju od 4, pa sve do 200 km. Ovaj kraj je izrazito popularan za slobodno penjanje po stijenama. Zanimljivo je istaknuti kako je gradu Buzetu dodijeljen naslov Europskog grada sporta 2016. godine.

Otkrijte čari Buzeta i uživajte u njegovim vrijednostima i stoljetnoj baštini.