Šparoga- samonikla delikatesa

 Od 23. ožujka do 15. svibnja miris  istarske samonikle delicije šparoge i toplina istarske gostoljubivosti kružit će ulicama, ali i restoranima sjeverozapadne Istre.

blog-sparoga_thumb_large

Šparoga je višegodišnja biljka (trajnica 15 i više godina) iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke te predstavlja proljetni čistač organizma i pravu delikatesu koja se može koristiti kuhana u vodi ili na pari, začinjena umacima, sirom ili jajima, ali i kao krem juha. Raste kao samonikla biljka na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja, uz priobalno područje gdje se počinje brati već u ožujku. Postoje dvije vrste šparoga koje se razlikuju u načinu uzgoja; divlje zelene i bijele uzgojene. Uzgojene, bijele šparoge se prekrivaju crnom polietilenskom folijom na visini 10-20 cm kako bi mogle nesmetano rasti no bez sunca se ne stvara  biljni pigment (klorofil) pa izbojci ostaju bijeli. S obzirom na to, zelena šparoga je nježnija, mekša, aromatičnija te ima 2-3 puta više vitamina od bijele.

Sparoge_Ilustracija

Bogatstvo vitamina i minerala, detoksikacijski učinak- eto zašto ju svi trebamo jesti!! Poznato je da je šparoga čuvar zdravlja i nutritivno gledano, vrlo uravnotežena namirnica, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se ova čudesna biljka od davnina smatra afrodizijakom zbog visokog udjela vitamina E koji se često spominje kao vitamin plodnosti.

Kupovanje i čuvanje- Šparoge možete kupiti na tržnici – divlje u razdoblju od ožujka do lipnja mjeseca, a kultivirane veći dio godine. Kod kupnje obratite pozornost na prirodnu zelenu boju i čvrstu strukturu, osobito vrškova. Ukoliko ih nećete odmah pripremati, odvežite ih i čuvajte u donjem dijelu hladnjaka namijenjenom za čuvanje povrća. Šparoge možete kupiti i konzervirane u delikatesnim prodavaonicama, u kiselom ili slanom naljevu. Kada ih otvorite, dobro ih je odmah potrošiti što neće biti problem jer osim što su zdrave, jako su i ukusne.. Nadalje, šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni pritisak i ojačava oslabljene kapilare. Sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa pronađen u organizmu, koji se koristi za detoksifikaciju karcinogenih elektrofila te za zaštitu stanica od oksidativnog oštećenja, pri tom sprječavajući oštećenja DNA i ostalih makromolekula. Šparoga ujedno djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada.

Šparoge-na-lisnatom-tijestu-s-rajčicom-8

 

Kao što smo rekli, jela sa šparogama su veoma zdrava i ukusna te se šparoge mogu kombinirati sa mnogim namirnicama  na mnoge načine. Kako spremiti ukusno jelo sa šparogama te pokoju dodatnu informaciju o tom, jednom od najzdravijih vrsta povrća, saznajte na Istarskim danima šparoga koji traju do sredine svibnja. 

DSC_0050 pixTokom ovog veličanstvenog događanja otkrijte čari istarske kuhinje i šparoga preko jela poznatih lokalnih restorana kao što je La Parenzana, poznati restoran iz Buja, koji se nalazi u mreže odabranih najboljih restorana na prostorima Republike Hrvatske, Restaurant Club-u.

DOBAR TEK !!!