Kako preživjeti ljetovanje s klincima?

plaza

Nakon beskrajnih sati rada, tko od nas ne bi želio provesti vrijeme s cijelom obitelji, daleko od svakodnevice, stvarajući prekrasne uspomene koje ćemo pamtiti do kraja života? Ipak, realnost često nije nimalo idilična jer djeca imaju mnogo potreba u svako doba dana, a posebice, čini se, kada napokon sjedneš i odlučiš odvojiti vrijeme za sebe.

Upravo zato, ljetovanja znaju ponekad izazivati podijeljene osjećaje – jer iako želiš provesti vrijeme sa svojim princem ili princezom, treba i tebi odmor. Jer ako osjećaš umor, sigurno želiš nekoliko dana samo za sebe i u krajnjoj liniji želiš se naspavati i odmoriti. Dodajmo ovome činjenicu kako stres oko planiranja i pakiranja cijele obitelji prije ljetovanja, pomiješan s pritiscima svakodnevnog života, zna biti istinski izazovan pothvat zbog kojeg osjećamo pritisak. Ne čudi, stoga, što na kraju priče prolazimo put od idilične ideje do logističke noćne more gdje nam se čini kako bi bilo lakše organizirati invaziju na Normandiju.

Iz tog razloga, danas smo ti pripremili nekoliko korisnih putokaza koji će ti pomoći preživjeti ljetovanje s klincima. U nastavku teksta, doznaj neke vrhunske sugestije, trikove, savjete uz koje će tvoje ovogodišnje ljetovanje biti ne samo potpuno „bezbolno“, već ujedno i istinski opuštajući odmor za dušu i tijelo.

Dok su mali…zaboravi egzotiku

Osim što mala beba traži uvjete za presvlačenje, kupanje i sl. treba se pobrinuti za hranjenje, a da ne govorimo o kolicima, krevetiću, nosiljci, pelenama i svoj ostaloj popratnoj opremi koju treba imati uz sebe. Stoga, barem dok malo ne narastu, zaboravi daleka, egzotična mjesta – nisu dobro rješenje za malu djecu, a ti uz njih nećeš imati niti trunke vremena za pustolovine. Iz tog razloga, odlazak na naš Jadran sasvim je dobro rješenje u ovoj fazi, pogotovo jer je lako dostupan automobilom u koji stane sve što je djetetu potrebno.

Obonjan Rivijera – glamping u luksuznoj kolibi

Općenito, putovanja bez puno ograničenja imaju smisla s djecom otprilike osnovnoškolske dobi (ili starijom), jer ona su tada dovoljno zrela, razumna i znatiželjna da će u putovanju uživati cijela obitelj.

Malo odjeće, puno lijekova

Svatko od nas strahuje kako će nešto važno zaboraviti i da bez toga neću moći preživjeti na moru. Iz tog razloga, ponijeti ćeš gotovo svu odjeću i obuću, skoro sve igračke, sve moguće kašice… u biti, seliš čitav stan odnosno kuću na more. Ali tek po povratku primijetiš kako klincima skoro ništa od toga nije bilo potrebno. Baš zato, dobro je unaprijed složiti kombinacije po danima, s tim da je iste hlače moguće nositi i više dana te pritom mijenjati samo majice. S druge strane, putna ljekarna je uvijek dobra ideja – nije dobro računati da se sve može nabaviti kad ti zaista zatreba! Traženje ljekarne po nepoznatom gradu ili otoku, nepotreban je stres. Uzmi stoga čepiće, sirup, toplomjer, kapi za nos, nešto za snižavanje temperature i sl.

Zaštitni faktor tisuću, grickalice i puno vode

Iako su svima nama (u teoriji) dobro poznati savjeti o pravilnoj zaštiti od sunca i odlasku u hladovinu u vremenu od 12 do 16 sati, premali broj obitelji se toga doista i pridržava. Stoga nije samo bitno koristiti kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom i povremeno ih „osvježavati“, ključno je u ovo doba dana maknuti najmlađe sa sunca i u zaklonu im omogućiti se igraju, spavaju ili zabave nekim drugim aktivnostima. Isto je tako bitno sa sobom imati dovoljne količine pitke vode kako bi tijekom vrućih ljetnih dana hidratiziranost bila na razini. Osim vode, neke grickalice, sendviči ili voće kratkoročno spašavaju situaciju, bilo da su mališani umorni i neutješni na putu u autu, nervozni na plaži ili nestrpljivi u restoranu.

Nikud bez igračaka

Stručnjaci već godinama znaju kako je stabilnost posebno važna stavka u razvojnom putu i životu djece, ali i kako noviteti pomažu da dijete neprestano uči, raste i razvija se. Baš zato, posebice kod mlađe djece, prva stvar koju preporučuju za putovanje je da se ponesu neke nove igračke. Naravno, valja ponijeti i nekoliko onih standardnih, za koje su mališani vezani, ali poželjno je donijeti i nekoliko igračaka koje su im nove i kojima će na duže vrijeme pokloniti svoju pažnju. Ovo posebice vrijedi za one obitelji koje putuju na more jer nerealno je očekivati da će mališani moći 2, 3 ili 4 sata sjediti bez ikakve vanjske stimulacije koja će im pružiti zabavu i skrenuti pažnju s dosadnog putovanja, dok ne stignu u morski raj.

Odmor za cijelu obitelj na otoku Mljetu

Sigurnost prije svega

Većina nas ljetuje na moru i koliko god klinci uživali u suncu i vodi, potreban je oprez. Mlađi klinci, a posebice neplivači, uvijek moraju nadohvat ruke imati „leptiriće“ ili slične plutače, a čak i samostalne plivače je važno uvijek nadgledati. Baš zbog toga što i najposlušnija djeca traže stalni nadzor, jedini način da se istovremeno odmoriš te djeci osiguraš sigurnost i zabavu, je kad su uz njih barem dvije odrasle osobe koje mogu rasporediti dužnosti. Osim nabrojanog, prije samog odlaska na ljetovanje, sjedni i popričaj s djecom što napraviti za slučaj da se negdje u gužvi izgube. Nauči ih kako da se pravilno ponašaju, da ne paničare i kome da se jave ako dođe do ove nesretne situacije.

‘Holiday Home Deluxe’ Hotela Kanajt

Pomno biraj smještaj

Krka Fairytale

Tijekom razmišljanja o tome gdje odsjesti, uvijek je dobra ideja birati one destinacije koje su na glasu kao „family friendly tj. mjesta gdje će i najmlađima biti zanimljivo. Jer budimo realni, tvoje dijete ne želi čistiti škampe ili degustirati vrhunske kamenice ili kavijar. Zato, kada planiraš godišnji odmor s djecom, pametno je odabrati smještaj koji je prikladan za čitavu obitelji jer će ti to uvelike pomoći da ljetovanje prođe glatko, sa što manje stresa za sve prisutne. Osim faktora zabave za najmlađe, iskusit ćeš i više razumijevanja od strane djelatnika i gostiju, a i mališanima će biti zabavnije, jer takvi smještaji često imaju brojne aktivnosti i atrakcije prilagođene baš djeci. Na ovaj način, nećeš samo preživjeti ljeto s klincima, već u njemu i uživati.

Ništa ne forsiraj i opusti se

Na more s klincima nemoj ići s namjerom da apsolutne sve obiđeš, sve doživiš i sve zamišljeno učiniš. Jer godišnji odmor je izuzetno bitan za punjenje baterija, povezivanje s obitelji i oporavak tijela i duha u čistoj prirodi, uz sunce i more. Upravo zato, osiguraj sebi i svojim najmilijima posebno vrijeme za stvoriti najljepše uspomene i pobrini se da imaš vremena za neobavezne razgovore, izlete i šetnje s djecom. Nema potrebe za vojničkim režimom – na moru ste i ovo je idealno vrijeme za opuštanje. Gledanja na sat i hvatanja vremena će biti više nego dovoljno ostatak godine, provedi godišnji trenutak i miru, prepusti se trenutku i zaboravi na svakodnevne brige i obaveze.

Doživi ljeto iz snova

Pokloni si mogućnost da ti i tvoja obitelj doživite ljetovanje iz snova i prepustite se nezaboravnim doživljajima koji krijepe dušu i tijelo, uz idealan izbor zanimljivih SXP1 iskustva i vrhunskih partnera koji nude još više ljetne zabave.

Ovog ljeta, pripremi se doživjeti najljepše trenutke s najdražim osobama u svom životu i priušti si ljetovanje kakvo se zauvijek pamti. Daj mašti na volju i prepusti se čarima ljeta, znajući da tebe i tvoju obitelj čeka najbolji poklon koji zaslužujete.