Jeste li ovisnik o adrenalinu?

Tokom ekstremnog stresa ili straha, ljudski mozak ispušta ovu snažnu kemikaliju koja povećava snagu i svijest. Ali, šta se dešava kada ovi procesi stanu i kako to djeluje na organizam?

adrenalinski_sportovi_1

 

Nova vrsta ovisnosti

Ovisnost o adrenalinu danas je vrlo učestala pojava. Ljudi postaju ovisni o svojim pretjeranim aktivnostima zbog stimulacije i uzbuđenja koje stvara adrenalin.

Pretjerana opsjednutost raznim vrstama tjelovježbe, posebno ako je riječ o napornim treninzima trčanja, bodybuildinga, aerobika, penjanja po stijenama, autoutrka itd.,uzrokuje ovisnost zbog navale adrenalina koju potiču ove aktivnosti.

Ekstremni sportovi su kategorija koja se ubrzano širi s posebnim trendom među mladima.

Neki od tih sportova zahtijevaju posebne vremenske uvjete, tehniku i opremu, financijska sredstva, te tako zahtijevaju određene napore i organizacijske sposobnosti osoba koje se tim sportovima bave i mogu indirektno utjecati na bližnje i posao.

Što je adrenalin?
Adrenalin koji stalno struja njihovim žilama čini ih ovisnima o osjećaju uzbuđenja kojem se ne mogu oduprijeti. Slične reakcije imaju i kompulzivni kockari.

Epinefrin ili adrenalin je hormon nadbubrežnih žlijezda koji djeluje kao neurotransmiter. Nadbubrežne žlijezde dio su endokrinog sistema koji djeluje zajedno sa nervnim i imunološkim sistemom kako bi se tijelo lakše nosilo s različitim situacijama i stresom.

Tijekom ekstremnog stresa ili straha, ljudski mozak ispušta ovu iznimno snažnu kemikaliju. Ova iznenadna poplava adrenalina pojačava snagu i svijest. Nakon što takva situacija prođe, tijelo se postepeno vraća na normalnu razinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako tijelo doživljava ove aktivnosti?
Adrenalin priprema organizam za stanja kada treba hitno reagirati, boriti se ili pobjeći zbog opasnosti, a također povećava snagu i stanje budnosti. Pod njegovim utjecajem pojačava se brzina rada srca, krvni pritisak i protok krvi u bubrezima.

U isto vrijeme smanjuje se cirkulacija krvi u probavnim organima, a povećava se cirkulacija u mišićima i srcu. Bronhije se šire i ubrzava se frekvencija disanja što povećava koncentraciju kisika u krvi.

Osim toga, iz jetre se oslobađa povećana količina glukoze koja postaje dostupna za pretvaranje u energiju u mišićima.

Ipak, nakon par mjeseci ili godina života pod stresom nadbubrežne žlijezde slabe pa čak i nakon odmora nekad ne mogu na normalan način reagirati na stres.

Najuobičajenija klinička manifestacija ovog stanja je kronični umor, stanje koje postaje sve učestalije. Stres nije jedini uzrok kroničnog umora no često je uključen u razvoj bolesti.

Potrebna vam je doza adrenalina kako bi ste se odmaknuli od dosadne stvarnosti?

 

nordijsko_hodanje_cijela

 

Imamo nešto za vas!

Oslobodite se stresa radne svakodnevice, ispunite energijom svoj duh i tijelo i uživajte u nezaboravnim avanturama gorskog toka.

U predivnom gornjem dijelu gorskog toka rijeke Kupe, gdje je ona još uvijek divlja i neukroćena, čista, svježa i kristalno bistra.

Ovdje gdje se život odvija u harmoniji i skladu s prirodom priuštite si užitak rafting / kayak, kanu safari i canyoning avanture.

Avanture Gorskog toka su dio ponude SelectBox-a te se nalazi u sljedećim paketima:

 

  • Sport i zabava (Mala škola nordijskog hodanja, Mala škola skijaškog trčanja)
  • Adrenalinski doživljaj (Mala škola skijaškog trčanja,Mala škola nordijskog hodanja, Rafting, Canyoning avantura, Kanu safari)
  • Sport i rekreacija (Kanu safari)

imagesskijasko-trcanje-slika-11150590

Navedeni paketi vrijede za 1 ili više osoba ovisno o paketu uz rezervaciju najmanje 5 dana unaprijed.

SelectBox – jedinstven vodič raznolikih doživljaja. Izaberite aktivnost koju već dugo želite isprobati, odmor iz snova ili savršen poklon za vaše najmilije. Izaberite željeni doživljaj u velikoj ponudi od preko 500 objekata i uživajte.

 Više na : www.selectbox.hr

 KONTAKT

Gorski tok

Lujzinska cesta 39, 51300 Delnice, Hrvatska

T:00385(0)51 812 864

E:[email protected]

W:http://www.gorski-tok.hr/index.html

 

Odgovori