Ekstravagantna večera u vašem domu

U danima kada svi radije ostajemo kod kuće za dobrobit svih, vjerojatno se većina nas svaki dan iznova pita što danas skuhati za ručak ili večeru kako bismo bar na taj način malo razveselili naše bližnje. Vjerujemo da bi ih u ovom trenutku najradije odveli u dobar restoran koji će vam poslužiti gurmanske užitke. No, dok čekamo vrijeme kada ćemo ponovno moći uživati u delicijama vrhunskih kuhara, SelectBox je pripremio pravo iznenađenje za vas. Zašto danas ne napravite ručak ili večeru u 3 slijeda u vašem domu?

Vrijeme koje trenutno imamo u većoj količini nego inače, možemo izvrsno iskoristiti da naučimo nešto novo te na kreativan način otkrijemo nove okuse u vlastitoj kuhinji. Prijedlozi pravih kulinarskih delicija su pred vama, a samo za vas pripremili su ih vrsni kuhari koji svojim profinjenim ukusom i sofisticiranim jelima oduševljavaju gurmane koji posjećuju njihove restorane. Restoran & Wine Roxanich, Restoran Yacht Club Opatija i Restoran Međimurski dvori priredit će vam ekstravagantnu večeru kod kuće – naravno, uz vašu pomoć. Vi ćete biti njihove ruke, a oni su vam pripremili upute. Jeste li spremni vaš dom i kuhinju pretvoriti u prestižni restoran?

Gastronomski užitak istarske kuhinje

Restoran Roxanich Wine & Heritage Hotela nudi vrhunsku gastronomsku ponudu s naglaskom na lokalnoj kuhinji i tradicionalnim istarskim specijalitetima kako bi se posjetiteljima pružila prilika da kušaju i dožive bogato kulinarsko nasljeđe ovoga kraja. Uz samu hranu i vinsku ponudu, iz elegantno uređenoga restoranskog prostora pruža se pogled na predivnu motovunsku okolicu. Jela koja se u restoranu služe temelje se na istarskoj kuhinji, odnosno svježim proizvodima lokalnih farmera, hrvatskom mesu i jadranskoj ribi, kao i domaćoj i ručno rađenoj tjestenini. Osim uživanja u gastronomskim delicijama, ono što Restoran Roxanich Wine & Heritage Hotela čini izuzetno zanimljivim je jedinstvena ponuda koju nude gostima koji zaista žele upoznati istarsku kuhinju. Posjetitelji se tako mogu upustiti u organiziranu potragu za bijelim i crnim tartufima, posjetiti lokalne farmere, kao i doznati sve o lokalnoj proizvodnji vina kao i kušati isto iz hotelskih podruma. Dok ne budu opet u mogućnosti otvoriti vam svoja vrata, odlučili su pokucati na vaša i dostaviti vam recept iz njihove kuhinje. Sretno s pripremom i vjerujemo da ćete uživati u ovom ukusnom jelu.

Palenta na umido (1 porcija)

Recept:
Bakalar in Bianco 50g
Palenta 40g
Ovčja skuta 40g
Maslac 10g
Peršin 3g
Sol 2g

Priprema: U lonac je potrebno uliti otprilike 400 ml vode. Kad voda zakuha, miješajući postupno dodajte palentu, tako da ne nastanu grudice. Miješajte na laganoj vatri sve dok palenta ne postane mekana i izgubi zrnastu strukturu. Pred sam kraj kuhanja u palentu umiješajte maslaca a potom usitnjenu sviježu ovčju skutu. Dodajte peršin i posolite po želji. Na posluženu vruću palentu dodati žličnjak hladnog istučenog i začinjenog bakalara.

Razmazite nepca receptom primorske kuhinje

Yacht Club Opatija nalazi se u slikovitoj luci i predstavlja utočište za ljubitelje primorske kuhinje. Kulinarski majstori poznati su po pripremi tradicionalne primorske kuhinje začinjene osobnim dodirom. Na njihovom meniju možete pronaći jela od riba, rakova i školjki, tjestenine i rižote za „prste polizati“, kao i izvrsnu vinsku kartu. Gurmanski znalci oduševljeni su jelima koja ih vraćaju u vrijeme kada su takva jela spravljale njihove „nonice“. Ovaj restoran nalazi se na izrazito atraktivnoj lokaciji s pogledom na more u bajnoj Opatiji. I dok Yacht Club Opatija s nestrpljenjem čeka vrijeme kada će vas opet moći ugostiti i pripremiti za vas gurmanske specijalitete, nisu zaboravili na svoje goste te su odlučili donijeti dašak mora i istarske kuhinje i u vaše domove.

Buzara Yacht Club

Recept:
Dagnje 30 dag
Vongole 30 dag
Kapesante 2 kom
Maslinovo ulje 1dcl
Bijelo vino 2 dcl
Češnjak 20 dag
Peršin 10 dag
Krušne mrvice 15 dag
Sol
Papar

Priprema: Kratko na maslinovom ulju popržiti sjeckani češnjak. Na poprženi češnjak dodati školjke i zaliti vinom te lagano kuhati dok se školjke otvore. Kada se školjke otvore dodati krušne mrvice i začiniti s paprom i soli po želji. Na kraju kod serviranja posuti sa sitno sjeckanim peršinom.

Mirisi i okusi Međimurja

Restoran Međimurski dvori smješten je u samom srcu Međimurske županije, u živopisnom mjestu Lopatinec, svega 6 km udaljenom od Čakovca. Poznat je po jedinstvenom ambijentu, vrhunskoj gastronomskoj ponudi te srdačnom i profesionalnom osoblju. Restoran Međimurski dvori svojim jelima podsjećaju na najljepše trenutke djetinjstva, rađena baš kao što su ih radile bake i prabake, uz neodoljivi miris kruha i peciva upravo izvađenih iz krušne peći. Osim izvornih, međimurskih jela u svojoj ponudi imaju i brojne specijalitete, poput bijelih bubrega, žabljih krakova ili pak jela internacionalne kuhinje. Svakodnevno po narudžbi pripremaju hobotnicu, teletinu, janjetinu i ostala jela ispod peke. U izdanju njihovih vrhunskih majstora kuhinje svako jelo postaje remek djelom. Baš iz tog razloga pozvali su i vas da napravite vlastito remek djelo – međimursku gibanicu. Vratite se u doba djetinjstva i razveselite svoje bližnje ovim specijalitetom.

Međimurska gibanica

Nadjev od oraha
20 dg oraha
10 dg šećera
Malo ruma
1 dl mlijeka
Pomiješati orahe, šećer i rum.
Nadjev od maka:
20 dg maka
10 dg šećera
2 dl mlijeka
Pomiješati mak, šećer i vruće mlijeko.
Nadjev od jabuka:
60 dg naribanih slatkih jabuka
2 žlice šećera
1 žlica cimeta
Naribati i ocijediti jabuke, dodati šećer i cimet te izmiješati.
Nadjev od sira:
50 dg svježeg sira (masni ili polumasni)
1 jaje
prstohvat soli
2 žlice šećera
Izmiješati jaja, šećer i sol. Dodati u sir i izmiješati.

Tijesto:
1 kg namjenskog brašna za vučena tijesta
6 dl mlake vode
prstohvat soli
malo domaće masti

Priprema: Rukom izmiješati brašno, mlaku vodu i sol. Podijeliti tijesto na dva dijela, formirati kuglice te ih premazati s malo rastopljene masti ili ulja te ostaviti u frižideru minimalno 30 minuta. Pobrašniti radnu plohu, tijesto malo razvaljati valjkom i nastaviti rastezati tijesto kao da se rade štrukli.

Rastegnuto tijesto posuti s malo brašna i ostaviti da se suši 15 do 20 minuta. Tijesto izrezati  na 6 jednakih dijelova odnosno ‘kora’ – veličine pleha ili protvana. Isti postupak vrijedi za obje kuglice tijesta. U nedostatku vremena možete koristiti i kupljeno tijesto – kore za štrukle ili savijače. Dno tepsije potrebno je tanko premazati rastopljenom mašću te složiti kore i nadjeve. Na dno staviti 3 kore, zatim nadjev od maka, ponovo 2 kore, pa nadjev od sira. Ponovo idu 2 kore, zatim nadjev od oraha, 2 kore, te zadnji nadjev od jabuka te zadnje 3 kore. Tijekom slaganja, gornji sloj svake kore potrebno je premazati s vrlo malo masti.

Završni premaz:
2 dl kiselog vrhnja
1 jaje
Izmiješati jaje i vrhnje, preliti preko kolača i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180° C oko 1 sat.

Ostanimo kod kuće i iskoristimo vrijeme koje imamo da isprobamo nešto što inače ne bismo. Vjerujemo da ćemo samo zajedničkim djelovanjem doći do cilja. Navedene restorane i mnoge druge moći ćete posjetiti sa SelectBox gurmanskim poklon paketima kada se situacija popravi te smo uvjereni kako ćete uživati u vrhunski pripravljenim delicijama.

SelectBox je naziv za poklon pakete koji omogućuju originalne doživljaje i nezaboravna iskustva. Cijeli program obuhvaća više od 2200 različitih doživljaja, dostupnih kroz 15 različitih paketa. Za lakši odabir vašeg poklona i cjelokupnu ponudu SelectBox , slobodno pogledajte www.selectbox.hr