Dani momjanskog muškata i tartufa

Ako gdje znaju kako razmaziti nepce dobrom hranom i vinom, onda je to zasigurno Istra. Sjeverozapadna Istra, ako ćemo biti precizniji. Za gurmane jesen u tom području posebice je zanimljiva jer se tada odvija nekoliko gurmanskih manifestacija. 

momjanski-muškat_350x152

Studeni je mjesec u kojem se obilježava i slavi praznik svetog Martina. Upravo on je i zaštitnik Momjana, pitoresknog mjestašca sjeverno od Buja, koji među poznavaocima vina slovi kao oaza slatkog muškata. Momjanski muškat je zaista posebna sorta bijelog muškata te je rezultat stoljetne kontinuirane sinteze idealnog tla i klime. Ne začuđuje što je upravo Momjan epicentar nekih od najvažnijih imena današnjeg vinarstva u Hrvatskoj.

Od 1. do 15. studenog u Momjanu održavaju se Dani momjanskog muškata i tartufa, na kojima lokalni vinari posjetiteljima nude jela od bijelog istarskog tartufa koja savršeno dopunjuje momjanski muškat. Taj vinski biser Istre još od davnina slovi za vinsku poslasticu, zbog čega ga često poslužuju u kombinaciji s desertima i drugim sofisticiranim jelima, ljubitelji vina pak ga nerijetko stavljaju na prvo mjesto među istarskim sortama vina. Suh je, sladak te intenzivno zlatne boje sa cvijetom koji podsjeća na klinčić, ruže i kadulju, a neki mu čak pripisuju karakteristike afrodizijaka.

Momjanski muškat je možda najbolja sorta vina s područja Umaga i Novigrada koja s razlogom već stoljećima slovi delikatesom te ljubiteljima vina pruža jedinstveno enološko iskustvo. Radi ugleda koji ga prati, cijenjen je daleko izvan Istre, a još daleke 1935. na vinskom sajmu u Bruxellesu osvojio je zlatnu medalju. I ne samo to… posebno mjesto imao je na nekadašnjim kraljevskim dvorima jer je bio vinski favorit cara Franje Josipa, a jako ga je volio i talijanski kralj Emanuel III.

Stoga, ako ćete se ovih dana odlučiti za lutanje Istrom, svakako vam preporučamo obilazak Momjana. Nakon što nepca okrijepite vrhunskim vinima i jelima, svakako otiđite u šetnju ovim čudesnim srednjevjekovnim mjestom. U donjem dijelu nalazi se crkva sv. Martina, zaštitinika mjesta, iz 15. stoljeća, a u gornjem dijelu mjesta, na vrhu brda, nalazi se drevna utvrda iz 13. stoljeća.

Momjanski-grad_680x454