10 zemalja gdje je lijepo biti žena..

filipina-joining-the-workforce-rappler Žene čine oko 50 posto svjetske populacije, ali ne dobivaju ni 50 posto mogućnosti u životu. Svake godine, od 2006., Svjetski ekonomski forum piše izveštaj o globalnom jazu između spolova s posebnim osvrtom na: ekonomsku nezavisnost i mogućnosti, obrazovanje, zdravlje i političku moć. Povodom nedavnog 104. Međunarodnog dana žena bilo je mnogo govora o tome što se sve još mora učiniti kako bi se postigla veća jednakost među spolovima. Žene, tako na primjer odrađuju dvije trećine radnih sati u svijetu, a zarađuju samo deset posto svjetskog dohotka.

Od 110 zemalja koje su uključene u ovo istraživanje, čak 95 njih su pokazale značajan napredak od prvog istraživanja 2006. godine. Kada razmišljamo o najboljim mjestima za život žena u svijetu, najprije nam padne na pamet Europa. I zaista, u top 10 zemalja, 7 ih je iz Europe.

Ovdje predstavljamo deset zemalja koje su nam zapale za oko:

1. Island

Već petu godinu za redom Island je na prvom mjestu, što znači da ova zemlja nastavlja niz da ima  najmanju razliku između spolova od svih zemalja učesnica. Na Islandu, na svakog muškarca ide 1.5 žena.

2. Finska

Finska je na drugom mjestu i iako se pogoršao rezultat kad je u pitanju ekonomska nezavisnost i politička moć žena, no na temelju ostalih varijabli, zauzima visoko drugo mjesto.

                                                                                             3. Norveška

girl_jump

Norveška se malo popravila u odnosu na prethodnu godinu. Ova zemlja je znatno poboljšala spolni jaz kada je u pitanju ekonomska moć.
4. Švedska

Švedska je zauzela 4 mjesto ove godine. Ova zemlja je među zemljama s najvećim postotkom žena u parlamentu, čak 44,7 posto.

5. Filipini

Od zemalja s niskim i srednjim primanjima, Filipini zauzimaju najvišu poziciju na listi, a podigli su se čak tri mjesta u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, Filipini su na 10 mjestu kada je u pitanju politička moć žena u toj zemlji.
6.   Irska

Irska je pala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu zbog ekonomskog statusa žena i jednakosti primanja, ali je i dalje u top 10 zbog drugih indikatora
7. Novi Zeland

Novi Zeland je jedna od dvije zemlje (uključujući Filipine) iz regiona Azije i Pacifika, a da je ušla u top 10. Međutim, prošle godine je bila na šestom mjestu  što znači da se položaj žena malo ugrozio.

8. Danska

happy-women-social-group

U Danskoj, žene čine većinu studenata u visoko obrazovnim institucijama, s 1,45 žena na svakog muškarca. Osim toga, u Danskoj žene ravnopravno sudjeluju u politici i političkim strankama.

9. Švicarska

Švicarska se popela za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu jer su se u ovoj zemlji povećala prosječna primanja kod žena.

10. Nikaragva

Nikaragva je jedina zemlja Latinske Amerike i Kariba koja je ušla u top 10. Nikaragva je također na petom mjestu kada je u pitanju indeks političke moći i na drugom mjestu među zemljama niskih i srednjih primanja.

Prema Svjetskom gospodarskom forumu, položaj žena u Hrvatskoj dodijelio je Hrvatskoj  49. mjesto kao i prošlih nekoliko godina što znači da je Hrvatska zadržala lanjsku srednju ocjenu, izračunatu na temelju pojedinačnih ocjena. Tako je po ekonomskoj participaciji žena Hrvatska na 61. mjestu, po obrazovanju na 47., po zdravstvenoj skrbi 34., a sudjelovanjem žena u politici na 50. mjestu. Vidjet ćemo koliko će se to promjeniti ove godine nakon što imamo ženu na poziciji predsjetnika države.

Potaknite žene koje su važne u Vašem životu da se izbore za sebe, stvore bolju sliku o sebi i pokrenu se..To možete postići nekim wellness paketom..Jer se svaka žena osjeća bolje sa novom frizurom, nakon manikure, masaže ili dana provedenog u wellnesu…

Sve to možete naći u originalnom poklon paketu SelectBox-a, Oaza zdravlja i ljepote, http://www.selectbox.hr/product/oaza-zdravlja-i-ljepote-g/

SB Oaza zdravlja i ljepote  G 1