Znate li motivirati svoje zaposlenike i to bez povišice?

Teme sreće i motivacije, dvije su konstante koje zaokupljaju čovječanstvo od najranijih početaka ljudske vrste. Nekoć, kada nam je svaki dan bio zaokupljen ispunjavanje najosnovnijih potreba, ljudi su se uglavnom motivirali strahom od nečega ili nagonom za preživljavanje. Srećom, danas nam je život lakši i ispunjen brojnim blagodatima, no istovremeno se susrećemo s novim izazovima – kako motivirati zaposlenike u ovom nesigurnom vremenu kada buja inflacija, što je jedno od pitanja koje sve češće susrećemo u brojnim organizacijama, ali i u ljudskim odnosima sa svojim zaposlenicima. Svaki poslodavac želi zadovoljnog i motiviranog zaposlenika koji će svojim radom pridonositi boljitku tvrtke i koji će dugi niz godina biti prisutan u organizaciji, a danas je ta situacija više nego ikada prije dovedena u pitanje. Radi se o pitanju opstanka zaposlenika, koja povlači pitanje opstanka poslovanja.

Svatko tko se našao u ulozi voditelja tima ili na nekoj rukovodećoj poziciji, zna kako zadatak motiviranja nije nimalo lagan i zahtijeva puno znanja, domišljatosti i poznavanje ljudske prirode. Do prije nekoliko godina, prevladavajuće mišljenje je bilo kako je najveći motiv novac. No, je li to zaista tako? Novac je svima bitan, no je li on baš uvijek ključan za motiviranost zaposlenika?

Odgovor je – ne! Moderni zaposlenici više cijene poslodavce koji prepoznaju ključnu ulogu koju igra pozitivna radna atmosfera, dobro uigran i opušten tim te koji znaju motivirati zaposlenike na izvrsnost.

Kako bi tim mogao funkcionirati, potrebno je zadovoljiti određene uvjete koji će svakom članu u timu omogućiti maksimalno radno djelovanje i produktivnost. Nakon poraza sportskog tima često možemo čuti ‘nisu igrali kao jednone razumiju se na terenu ili imaju igrače koji igraju u najboljim klubovima, a svejedno su loše odigrali’. Jedan od najpoznatijih nogometnih trenera José Mourinho je kao objašnjenje ne tako dobre sezone svog tima rekao “možda ove sezone nisu imali tu kemiju”. Dakle, govorimo o timskoj kemiji ili koheziji, a bez obzira na to kako je nazovemo, pitanje ostaje isto – koliko je ona važna za timski uspjeh?

Uspješni timovi sastoje se od članova koji vjeruju jedni drugima, a samim time je olakšana suradnja i ostvarenje ciljeva. Baš zato, revitalizacija timske kohezije izuzetno je bitna stavka svake organizacije, a održavanje zadovoljavajuće razine motiviranosti i sreće predstavlja temelj svake uspješne firme s dobrom radnom atmosferom.

Za savršeno ostvarivanje zacrtanih poslovnih ciljeva koje smo u prethodno naveli, odmaknite se od uobičajenih, stereotipnih poklona i uz SelectBox poklon pakete i nove SXP1 doživljaje, budite kreativni i iznenadite wow poklonom koji će oduševiti baš svakog zaposlenika. I ne zaboravite, sretan i motiviran radnik je produktivan radnik!

Dobre ideje rijetko se javljaju natašte

‘Više se poslovnih odluka donosi tijekom poslovnih ručkova i večera nego u bilo koje drugo vrijeme, a ipak ne postoji MBA tečaj na ovu temu’ – Peter Drucker

Nije samo ljubav ta koja putuje kroz želudac, već se i mnoge druge pozitivne emocije javljaju kada smo u gurmanskom štimungu. Naime, ukusan obrok, fina vinska kapljica i opuštena atmosfera stvaraju savršenu oluju dobrih efekata koji će rezultirati time da se vaši zaposlenici osjećaju ugodnije i opuštenije. U takvim situacijama, vrlo vjerojatno će biti spremniji iznijeti ideje ili ponuditi konstruktivne komentare koje možda ne bi rekli u strogo poslovnom okruženju.

Baš zato, uputite se na istraživanje vrhunskih gastronomskih delicija u prelijepog Dubrovnika i to ne manje ni više, nego u luksuznom Restoranu Kazbek kojeg krasi dojmljiva renesansna arhitektura. Iznenadite svoje zaposlenike i ako vam je već svima dosta hamburgera, sendviča te salata i želite dašak japanske kuhinje u domaćem okruženju Restoran Arigato poslužuje japanska jela najviše kvalitete u samom centru Zagreba. Zajedno s ugodnim ambijentom te s visoko educiranom i ljubaznom poslugom, ovaj je restoran prava hit destinacija za novo gastronomsko iskustvo!

Osim ukusne hrane, potrebno je ponekad „podmazati“ stvari finom kapljicom koju nudi vinarija i restoran Josić. Obitelj Josić već godinama priča priču o uzgajanju vina s ljubavlju i tehnologijom svima koji je žele poslušati i okusiti. U svojoj ponudi za vas imaju vina poput chardonnayja, baranjskog šilera i cuveea, a posebno se ponose nagrađivanim crnim vinima uz koja će svaki razgovor opuštenije teći, a dobre ideje će se razmjenjivati kao na traci.

Adrenalinski doživljaji putem kojih će zaposlenici ‘ispucati’ stres i ojačati tim

‘Dobiješ zamah, podigneš adrenalin i svašta se može dogoditi.’ – Frank Permuy

Svrha team buildinga je oblikovanje, izgradnja i jačanje radnih timova kroz zajedničke aktivnosti, koje omogućavaju ljudima da se riješe nakupljenog stresa i da negativnu energiju pretvore u pozitivan potencijal koji će po povratku na posao, prenijeti na cijelu organizaciju. Pritom je bitno naglasiti kako team building podrazumijeva i izgradnju timskog duha te potiče pojedince koji čine tim da na bolji, učinkovitiji i skladniji način ostvaruju zajednički, timski rad. Kako? Pa na način da osvijeste činjenicu da su zajedno kao kolektiv, mnogo jači nego pojedinačno. U timu se razvija i jača zajedništvo i timski duh, osposobljava se za kreativno rješavanje problema i inventivno se rješavaju stresne situacije. Budite, stoga, odvažni i priuštite svojim zaposlenicima timsku rafting avanturu za pamćenje. Prekrasne ljepote prirode omiškog kraja omogućit će pravi avanturistički doživljaj. Sigurni smo da će vaši zaposlenici zadovoljiti svoje potrebe za adrenalinom i da će ovu jedinstvenu pustolovinu prepričavati još godinama.

Doživite uzbudljivu avanturu quadom najpoznatijim kninskim i dinarskim ljepotama. Vožnja quadom omogućuje razgledavanje Knina i okolice, poput Dinare, 3 izvora rijeka (Krčić, Krka i Cetina), 3 skupine prelijepih jezera, kninsku tvrđavu, slap Krčić i brojne druge prekrasne pejzaže. Iskusite zajedničku vožnju, djelujte kao tim i prepustite se otkrivanju ljepota zavičaja. Neka ova odlična avantura bude početak bolje suradnje koja će im pomoći da u neformalnoj atmosferi podijele svoje pravo „ja“ i kroz otkrivanje zajedničkih nedostataka, porade na pretvaranju mana u prednost za vašu organizaciju.

Zato već danas stvorite idealne uvjete za svoje zaposlenike, poklonite im zamah, riješite ih stresa i olakšajte im iznošenje ideja uz koje će baš svaki vaš KPI biti „u zelenom“, a tim jači nego ikad.

Vrhunska tjelesna sprema za vrhunsku mentalnu snagu

‘Slabo tijelo slabi um.’  – Jean-Jacques Rousseau

Svima nam je poznat onaj grozan osjećaj letargije, tuposti i mentalne sumaglice koja se javlja kada dugo vremena provedemo na jednom mjestu, a isto tako nam je znan i nalet energije koji osjetimo kad god se pokrenemo i učinimo nešto sa svojim tijelom.

Upravo iz tog razloga, bitno je motivirati zaposlenike da se pokrene i prigrli fizička aktivnost kao nešto što im neće samo pomoći da budu zdraviji i u top formi, već i da budu mentalno oštriji, koncentriraniji i motiviraniji za obavljanje svojeg posla. Ovo je posebno važno u organizacijama i tvrtkama, u kojima je priroda posla takva da zaposlenici mnogo vremena provedu u sjedećem položaju pred računalom. Omogućite im stoga posjet jednom od najopremljenijih wellness centara gdje se uz stručno osoblje, vrhunske sprave i ugodan ambijent pružaju korisne zdravstvene, fitness i wellness usluge. Wellness centar Trend donosi razne usluge – od teretane do wellnessa. Teretana s cardio fitnessom opremljena je najsuvremenijom opremom, kardio programom (bicikli, steperi, vesla, trake za trčanje , orbitrek, trenažeri, slobodni utezi). Ugodan ambijent, klimatiziran prostor, glazba, tv-video uz vođenje stručnih trenera kineziološkog fakultet koji će prema željama i potrebama izraditi individualne programe treninga i prehrane te pomoći u njihovom provođenju. Ojačajte tim zajedničkim aktivnostima, a nakon tjelovježbe za ugodno opuštanje i relaksaciju, neka se prepuste uživanju uz saunu ili masažu.

Smanjite broj bolovanja, omogućite zaposlenicima da se bolje osjećaju i budu zadovoljniji svojim izgledom te gledajte kako naočigled raste produktivnost.

Poslovni brainstorming u vrhunskim hotelima

“Bez novih iskustava, nešto unutar nas spava, spavač se mora probuditi.” – Frank Herbert

Svatko od nas voli svoju rutinu, no ipak, ponekad poželimo trenutke tijekom kojih bismo mogli učiniti mentalni „reset“ i doživjeti neke nove stvari, nove doživljaje, iskustva na nekoj nepoznatoj lokaciji koja bi razbudila onog ‘spavača’ u nama. Pa što biste rekli na to da svoje najbolje zaposlenike počastite vremenom samo za njih? Naravno, nakon što s vama odrade poslovni sastanak u nekoj od super modernih dvorana za poslovne sastanke (ili uz hotelski bazen) gdje će vam opušteni, motivirani i nasmijani zaposlenici iznijeti najbolje prijedloge i ideje. Jer budimo realni, tko ne želi uživati i provesti neko vrijeme u hotelu gdje je sve podređeno gostu? Nagradite djelatnike odmorom iz snova!

Otkrijte sa svojim zaposlenicima čari dalmatinske obale u hotelu Arancini Residence u Vodicama, koji kao kombinacija komfornog apartmanskog smještaja i hotelske usluge čini savršeni spoj, u čijoj će ponudi svaki gost pronaći nešto za sebe. Vodice zbog odličnih restorana te prekrasnih plaža i čistog mora, biraju mnogobrojni gosti, a sam hotel smješten je samo 400 m od mora i nadaleko poznatih plaža koje se protežu cijelim područjem. Još jedan dragulj lociran u Vodicama je Boutique Hotel Scala d’Oro, novi hotel kategoriziran sa 4 zvjezdice. Nalazi se u neposrednoj blizini centra grada i plaže, a odlična lokacija omogućiti će istraživanje svih znamenitosti uz laganu šetnju kroz mediteranske kamene ulice do centra ovog živopisnog primorskog mjesta. Preferirate otoke? Nema problema, evo nešto i za ljubitelje otočne mistike. Otkrijte Mali Lošinj, iznenadite zaposlenike i prenoćite u vrhunskom hotelu Hotel Apoksiomen smještenom na samoj rivi, okružen pitoresknim kamenim kućama i uskim ulicama stare jezgre Malog Lošinja, malog primorskog mjesta čiji stanovnici žive od mora i za more.

Nagradite zaposlenike divnim vizurama, omogućite im dašak luksuza i izgradite još bolji poslovni odnos.

Ako ste pažljivo čitali, sigurno vam je sada jasno da naši paketi nude pravo bogatstvo doživljaja, pri čemu poklanjanjem SelectBox poklon paketa poklanjate genijalno iskustvo, baš po mjeri zaposlenika. Odabirom nekih od predloženih SelectBox poklon paketa, pronaći će se ponešto za svakog i za svačiji interes, omogućiti dobra zabava i najvažnije, izgraditi timski duh. Ostavite svoje trag, motivirajte zaposlenike, unaprijedite svoju poslovnu te timsku suradnju i razveselite novim SXP1 doživljajima koji oduševljavaju vrhunskom ponudom.

Jer materijalni pokloni su vrlo često prolazni, dok su iskustva i doživljaji ti koji zauvijek ostaju s nama.