U rukama najboljih kineziologa u regiji – Medicinski fitness Collum

Već dugo razmišljam o ovoj reportaži. U posljednjih nekoliko godina, posjetila sam više od 40 objekata koje možete pronaći među SelectBox poklon paketima. Teško je odabrati najdraže iskustvo jer je svako od njih fenomenalno na svoj način. Ali ostaviti takav dojam kakav je Branimir Vajda (medicinski fitness Collum) ostavio svojim znanjem, vjerojatno nitko drugi nije uspio. Imala sam strašnu sreću što sam ga uhvatila u Zagrebu jer često putuje, podučava i brine se o sportašima diljem svijeta. On je svjetski poznati kineziolog i trener, a njegovo znanje je vrlo traženo.

Ako biste od svih ponuda trebali odabrati jednog pružatelja usluga, a koji bi imao najveći utjecaj na vaše zdravlje, poslali bismo vas u Medicinski fitness Collum k Branimiru Vajdi. Ponudu možete pronaći u sklopu SelectBox poklon paketa.

Collum

Prvi kontakt s neurokinetičkom terapijom

Neurokinetička terapija – što je to? To je precizno razvijen sustav liječenja mišićnih i zglobnih neravnoteža. Svaki dan ponavljamo iste kretnje – koje obično nisu najpravilnije. Ako tome pridodamo ozljedu, brzo ćemo trebati terapiju. Tijelo uvijek traži nove načine za zaštitu zahvaćenog područja i stoga stvara nove uzorke pokreta koji štite jedan dio, ali nažalost oštećuju druge dijelove tijela. Već uganuće gležnja može dovesti do dugotrajnog kolapsa ravnoteže.

Neurokinetička terapija kombinira nekoliko tehnika manualne terapije u svrhu oslobađanja dijelova tijela koji su opterećeni i stvaranja simetrije. To zvuči vrlo apstraktno, tako da ću vam umjesto teorije radije podijeliti svoje iskustvo. Medicinski fitness Collum ne provodi strogo neurokinetičku terapiju, već objedinjuje terapije iz područja fizioterapije, kineziologije, akupunkture i rad s modernim uređajima.

Medicinski Fitness Collum

 

Testiranje tijela i otkrivanje pogrešnih obrazaca kretanja

Pogrešne obrasce kretanja možete lako otkriti – dovoljno je samo da opteretite tijelo da biste vidjeli gdje ono kompenzira. Branimir me stavlja na uređaj čiji se donji dio kreće gore-dolje. Tako moje tijelo treba cijelo vrijeme držati ravnotežu. Uhvatim se rukama za gornji dio uređaja i, kada mi kaže, guram ga cijelim tijelom kao da guram težak teret. Gornji dio tijela stoga odguruje teret, a donji dio se bori s ravnotežom. Nakon pet minuta testiranja, dijagnoza je jasna kao dan.

Medicinski Fitness Collum

To da imam pomaknutu zdjelicu i lijevu nogu – znam. To je posljedica ozljede. Ali dok nisam vidjela na  snimci, nisam znala u kolikom razmjeru. Branimir mi je objasnio kako se moje tijelo kreće i gdje sam kompenzirala. Odvodi me u sobu sa stolovima za masažu i modernim aparatima, gdje me smješta i nastavlja s pregledom. Saznala sam da problem ne počinje u zdjelici, već u gležnju. S jakim pritiscima na točke stopala, listova te koljena i bedra, otkriva razliku između dvije noge i gdje osjećam najviše boli. Lijeva noga i desna strana tijela – logično, lanac kretanja uvijek je X-oblika.

Medicinski Fitness Collum

 

Neurokinetička terapija

Prije početka terapije mjeri se temperatura oba koljena. Prije nekoliko godina sam na jednoj nozi imala operaciju i ta noga je još uvijek malo atrofirana. Kaže da je tom koljenu potrebno više cirkulacije i energije jer je ima manje od drugog, zdravog koljena. Ovo također pokazuje i razlika u temperaturi oba koljena. Zatim mjeri kretanje oba koljena i govori mi kakve vježbe moram raditi ako želim ojačati slabe dijelove tijela.

Collum

Bez velikih ceremonija i drame, Branimir se baca na ravnanje mog tijela. Govori mi da je cilj da obje noge budu ravne – ne samo jedna. Smiješno je što uopće ne znaš da ti je noga kriva, dok ti netko ne pokaže na pravi način. Masira mi točke odakle potječe pogrešno držanje – u stopalu, na listovima i lumbalnom dijelu leđa. Pritisci su toliko moćni da na trenutak vidim sve zvijezde, ali jasno mi je da se grč mišića neće opustiti ako pritisak na njega nije dovoljno jak.

Medicinski Fitness Collum

Akupunktura i radioterapija

Ali neke kritične točke još uvijek ne žele popustiti. Branimir ih odluči osloboditi akupunkturnim iglama. Već sam navikla na takvu terapiju jer sam pohađala tečaj akupunkture kod liječnika kineske medicine. No, ovdje je njihova upotreba malo drugačija. Naravno, kožu najprije dezinficira i otvara svježe iglice. Tada pronalazi točke na leđima i zagrijava igle na nekoliko sekundi. Na leđima ih ne osjećam, već samo malo na listovima. Bol nije primjetna jer su igle vrlo tanke. Umor u mišićima nestao je za nekoliko sekundi i više nemam igle u koži. Razlika između ove vrste akupunkture i akupunkture prema TKM (tradicionalnoj kineskoj medicini) je ta da se ovdje igla koristi momentalno, samo da bi se oslobodila određena točka; u kineskoj medicini liječnik vam postavi igle na nekoliko mjesta i ostavlja ih na 20 minuta do pola sata.

Akupunktura

Kada je terapija gotova, Branimir se nasmije i kaže: “Sada imaš ravne noge!” Naravno, jedna terapija ne rješava sve probleme, ali konačno imam razumijevanje o tome s čime i kako si pomoći. Sljedeća je terapija na uređaju za radiofrekvenciju. Radiofrekvencije su mi poznate iz kozmetičkih salona, ali su vrlo učinkovite i u liječenju ozljeda i u postrehabilitacijskoj fazi. Branimir mi jednu ploču postavlja ispod leđa, a drugu na koljeno. Njihova svrha je zagrijavanje tkiva i ubrzavanje protoka krvi, što ubrzava izlječenje oboljelih dijelova. “Na mašini”, kako kaže, me ostavlja 20 minuta, a u međuvremenu strpljivo odgovara na moje tisuću i jedno pitanje.

Medicinski Fitness Collum

Nakon tretmana, osjećaj u tijelu je drugačiji – dobar, zdrav. Sada znam da me čeka mnogo posla ako želim zadržati ravnotežu u budućnosti, ali sigurno ću se vratiti u Zagreb k Branimiru!

 

Jesam li već rekla kako je ovo jedna od najboljih reportaža koje sam ikada doživjela? Pa, kažem opet. Počastite sebe i vaše prijatelje posjetom Medicinskom centru Collum! Vjerujte mi, nećete požaliti. Ovu savršenu ponudu u SelectBox poklon paketima možete pronaći OVDJE >>

 

__________________________________________________________________________

SelectBox je naziv za poklon pakete koji omogućuju originalne doživljaje i nezaboravna iskustva. Cijeli program obuhvaća više od 1800 različitih doživljaja, dostupnih kroz 26 različitih paketa. Za lakši odabir vašeg poklona i cjelokupnu ponudu SelectBox, slobodno pogledajte www.selectbox.hr.