Mislite da ste hrabri? Provjerimo!

Svi znamo kako izležavanje na plaži ima svoju posebnu čar, ali u isto vrijeme sve veći broj ljudi u svoje slobodno vrijeme želi uklopiti što više interesantnih aktivnosti koje će im omogućiti predah, kao i priliku da ispitaju svoje granice te testiraju svoju hrabrost.

No, znate li koliko daleko uistinu možete ići?

U sklopu SelectBox poklon paketa, za vas smo pripremili najbolju paletu uzbudljivih aktivnosti kojima možete gurati svoje granice izdržljivosti – vožnja ziplineom, rafting kanjonima ili pak ekstremni bungee jumping. Jedno je neupitno – vaša ljestvica hrabrosti nikada više neće biti ista. Na vama je samo da si postavite pitanje: Jesam li dovoljno hrabar?

hrabrost

Koliko visoko možete ići?

Sportsko penjanje je posljednjih nekoliko desetljeća postalo sve popularniji vid rekreacije. U Hrvatskoj, koja obiluje terenom pogodnim za penjanje, sve je veći broj zaljubljenika koji svoje slobodno vrijeme provode na ovaj način.

Riječ je o izrazito adrenalinskom sportu koji one najiskusnije tjera na testiranje krajnjih granica izdržljivost i na potragu za sve zahtjevnijim terenima. Mnogi dugogodišnji penjači navode kako ih penjanje izrazito mentalno opušta i oslobađa od stresa te kako se pri ovoj vrsti aktivnosti zapravo cijelo tijelo kreće i ojačava. Ukoliko tome dodamo činjenicu da se sve zbiva na području prekrasnog NP Paklenica koji obiluje prirodnim ljepotama, jasno je zašto je potrebno iskušati što nudi Paklenica Avanturist. I naravno, nemojte gledati dolje.

penjanje

Skala hrabrosti: 4/5 (ma što je par sijedih vlasi za ovakav doživljaj?)

Je li to za mene? Bitno je za sve one koji se odvaže na ovakav izazov da budu svjesni činjenice kako se radi o priličnom zahtjevnom podvigu gdje je potrebna fizička kondicija. Početnici su, naravno, pod nadzorom iskusnih penjača koji će ih uputiti u sve tajne „zanata“ i pomoći im kako bi se priviknuli, svladali osnovne zahvate i terminologiju te naučili pravila.

Fun fact: Svjetski rekord u brzini penjanja drži češki penjač  Libor Hroza, koji je prošao poligon visine 15 metara za svega 5.73 sekunde! Rekord je postavljen u talijanskom gradu Arco 2015. godine.

Slične ponude možete pronaći u sljedećim objektima:

Usudite li se?

Pažnja, pažnja! Samo za one sklone najboljim avanturama i naletu endorfina u tijelu. Bungee jumping (odnosno bungee skokovi) predstavljaju nezaboravno iskustvo za svakog tko se na njih odvaži. Impresionirajte partnera, supružnika ili samog sebe ovim jedinstvenim iskustvom. U slovenskom gradiću Solkanu, tik uz talijansku granicu, nalazi se most iznad rijeke Soče. Visine 55 metara, ovaj most predstavlja priliku odvažnima da testiraju sebe te iskušaju svoje granice uz nadzor vrhunskih stručnjaka. Iz tog razloga Bungee Centar Top Extreme Solkan jamči svima pregršt zabave i uzbuđenja.

 bungee jumping

Skala hrabrosti: 5/5 (nema ništa lošeg u pelenama za odrasle)

Je li to za mene? Jednostavan odgovor bio bi – da. Pod uvjetom da ne pokušate presjeći bungee uže tijekom skoka, riječ je o izuzetno sigurnoj aktivnosti koja nije ništa opasnija od svakodnevnog sjedanja u automobilu i vožnje na posao. Štoviše, sigurnija je! Budući da nam je svima zdravlje na prvom mjestu, preporuka je da osoba koja se odvaži na ovakvu vrstu doživljavaja ima zdravu kralježnicu i zglobove te da nema problema s krvožilnim sustavom.

Fun fact: Bungee skokovi svoje podrijetlo imaju u ritualnom obredu zvanom N’Gol, a koji je nastao na otoku Pentecost koji se nalazi u sklopu Novog Zelanda. Moderni bungee skokovi su prvi puta izvedeni u Engleskoj kada su 1979. godine članovi oksfordskod sportskog kluba skočili s jednog od bristolskih mostova s visine od 20 metara. Članovi grupe su kasnije uhićeni.

Sličnu nezaboravnu avanturu također možete pronaći na sljedećoj lokaciji – Bungee Jumping (Jasenice).

Adrenalinsko osvježenje

Ponekad teško i izazovno spuštanje niz rijeke dinarskog krša u prošlosti je označavalo potrebu. U moderno doba, ovakav način veslanja na “bijelim vodama” (znan i kao rafting) podrazumijeva ne samo fizički aktivan način provođenja slobodnog vremena, već i uživanje u doživljajima i mirisima okolne prirode. U tople ljetne i proljetne dane, samo odvažni usuđuju se otisnuti na brzace rijeke Cetine gdje ih čeka adrenalinska vožnja netaknutom prirodom kanjonima rijeke Cetine uz Croatia Rafting tim iz Omiša.

rafting

Skala hrabrosti: 4/5 (što je par sijedih vlasi za ovakav doživljaj?)

Je li to za mene? Za ovakve aktivnosti potrebna je prvenstveno dobra volja i odvažnost. Stručni skiper, uz čiji nadzor se odvija ova avantura, pobrinuti će se za svoju posadu te im pojasniti osnovne stvari, od toga kako, kada i koliko snažno veslati do toga kada je potrebno samo prepustiti se riječnoj struji. Definitivni plus za svakog raftingo-ljupca je sposobnost plivanja. Rafting je prvenstveno orijentiran ka timskom radu, odnosno činjenici da svi članovi posade moraju zajedničkim snagama sudjelovati u veslanju s ciljem svladavanja brzaca.

Fun fact: Rafting svoje početke može pronaći u 1811. godini kada je skupina istraživača odlučila pokušati spustiti se niz rijeku Snake u SAD-u, u drvenim brodovima bez odgovarajuće opreme ili treninga. Ne čudi stoga što ova ekspedicija nije rezultirala uspjehom. Trebalo je čekati gotovo 30 godina, dok poručnici John Fremont i Horacea H. Day nisu kreirali prvi gumeni čamac uz pomoć kojeg su mogli pobijediti podivljale vode.

Sličnu ponudu možete pronaći na sljedećim lokacijama:

 

Novi oblik slobode

Na visini od 80 metara, pri brzinama koje mogu dostići preko 120 km/h, avanturisti imaju mogućnost doživjeti slobodu te razviti osjećaj samopouzdanja. Moguće je kontrolirati nagib i brzinu dok tijelom parate zrak te ste istovremeno okruženi prirodnim ljepotama Like. Ova atrakcija koja simulira letenje, omogućava duž svih 1700 metara čeličnog užeta osjećaj potpune slobode i uzbuđenja. Dodajmo tome činjenicu kako dolazna platforma služi ne samo za prihvat avanturista, već i kao prekrasan vidikovac s kojeg imate pogled na tri obližnje doline i biti će vam potpuno jasno zašto je potrebno pružiti priliku atrakciji Zipline Pazi medo, najdužoj ovakvoj atrakciji u Europi.

zipline pazi medo

Skala hrabrosti: 4/5 (što je par sijedih vlasi za ovakav doživljaj?)

Je li to za mene? Osim ukoliko nemate paničan strah od visina, trudni ste ili patite od kardiovaskularnih bolesti, spust niz žicu je vrhunska stvar za vas. Naravno, kao i kod svake ovakve aktivnosti, bitno je slušati upute. Iz tog razloga, potrudite se obratiti pažnju te shvatiti ono što vam se govori, nemojte se ponašati kao kada stjuardesa demonstrira mjere opreza prije početka leta. Slušajte! I nemojte se ustručavati postaviti pitanja.

Fun fact: Zip line pruža mogućnost i za poneko međunarodno putovanje. Naime, zip line iznad rijeke Guadiana na Iberijskom poluotoku, gdje se spuštanjem s jednog kraja na drugi prelazi granica između Španjolske i Portugala, omogućava hrabrima da odrade 2 u 1 paket putovanja unutar manje od 5 minuta. Sva sreća pa su obje zemlje u Šengenu, ne bi bilo dobro izgubiti putovnicu iznad rijeke.

Zipline možete iskusiti i na sljedećim lokacijama:

Park za avanturiste

Vožnja quadom oko Vranskog jezera? Ima. Paintball teren? Ima. Team Building program? Ima – i to je samo dio onoga što ovaj park ima za ponuditi. Iz priloženog se vidi kako Adventure park Biograd raspolaže sadržajima namijenjenima čak i za one najzahtjevnije ljubitelje aktivnog odmora. Park se prostire na šumovitom terenu koji obiluje preprekama i izazovima za sve one željne svoje tjedne doze adrenalina. Nalazi se u blizini najljepših plaža na Jadranu te se nakon zanimljivog dana možete bućnuti u more i rashladiti. Iz gore navedenih razloga, jasno je zašto Adventure Park Biograd nudi za svakog gosta ponešto.

quad

Skala hrabrosti: 3/5 (ma nije tako strašno kao što se čini)

Je li to za mene? Za svakog će se naći ponešto u ovom parku. Možete glumiti Ramba s paintball puškom ili testirati koordinaciju na poligonu s preprekama, možete odabrati aktivnosti za jednu, dvije ili cijeli tim osoba… Ukratko, mogućnosti i intenzitet izazova ostavljeni su vama na volju.

Fun fact: Avanturistički parkovi dolaze u mnogo oblika. Jedan od najstrašnijih, nalazi se u australskom gradu Darwinu, pod nazivom Crocosaurus Cove. Ovaj park nudi posjetiteljima mogućnost interakcije s krokodilima, bilo da želite hraniti bebe krokodila ili promatrati odrasle jedinke (koje mogu narasti preko 7 metara) uronjeni u proziran cilindar, ovaj park vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Adrenalinske parkove također možete pronaći i na sljedećim lokacijama:

 

__________________________________________________________________________

SelectBox je naziv za poklon pakete koji omogućuju originalne doživljaje i nezaboravna iskustva. Cijeli program obuhvaća više od 1800 različitih doživljaja, dostupnih kroz 26 različitih paketa. Za lakši odabir vašeg poklona i cjelokupnu ponudu SelectBox, slobodno pogledajte www.selectbox.hr.

Guster-570x310px_HR