Upoznajte prošlost za bolju budućnost

Vrijeme koje je daleko iza nas,ostavilo je brojne nedoumice i tragove o kojima želimo znati više. Istražiti prošlost čovječanstva, život ljudi renesansnog i baroknog doba, propitati svrhu umjetnosti u okvirima vremena, uz pogled na kulturu života iz prošlog stoljeća, moći ćete ponovno doživjeti i osjetiti u brojnim muzejima diljem Hrvatske.

Program koji se obilježava svake godine, zadnji petak u mjesecu siječnju, pod imenom Noć muzeja, pruža Vam priliku besplatnog educiranja o kulturi i umjetnosti. Brojni sudionici, razne ideje i manifestacije svake godine okupljaju sve više znatiželjnih posjetitelja. Istražite program u više od 200 muzeja, baštinskih i kulturnih ustanova diljem Republike Hrvatske. Naučite nešto o povijesti Hrvatske, hrvatskog naroda i životima naših predaka. Iskoristite priliku i educirajte se o svojoj prošlosti.hrvatski pov

Jedanaesta Noć muzeja ove godine održava se pod temom Utemeljitelji i reformatori- Josip Juraj Strossmayer. Cilj teme je odavanje počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća. Poseban naglasak staviti će se na njegov utjecaj na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na namjeru otvaranja sakralnih muzeja. Kroz temu Noć muzeja 2016. godine imati ćete priliku upoznati se s važnim ličnostima hrvatske povijesti, te vidjeti otvorene pojedine sakralne ustanove sa svojim zbirkama, od kojih su neke inače nedostupne javnosti.

Ovdje ćete pronaći brojne zanimljive programe, na kojima ćete moći, između ostaloga, upoznati povijest ozaljske Munjare, karlovačkog vodocrpilišta Borlin, te Zagrebačke pivovare. Imati ćete priliku saznati kakav je sunčani sat imao Franjo Tahi, tko je Dama sa zlatnim naušnicama, a tko grofica Lujza.

Nakon obilaska brojnih muzeja, za sve ljubitelje nadrealnih avantura savjetujemo da prođete zagrebačkom turom duhova, gdje ćete  otkriti najjezovitija mjesta i tajanstvenu povijest grada Zagreba. Upoznati ćete Zagreb o kakvome se ne piše u turističkim vodičima. Pridružite se neobičnom obilasku, sa svojim najmilijima. Čuti ćete lokalne priče o opsjednutim kućama i palačama.opsjednuti zagreb

Kulturno- turistički obilazak Opsjednuti Zagreb je odlična prilika da nanovo otkrijete vlastiti grad ili povedete svoje goste u čudnovato razgledavanje Zagreba, van uobičajenih ruta. Opsjednuti Zagreb je izvorna zagrebačka predaja i povijest koja katkad postaje vrlo neobična. Tura se odvija u večernjim satima, a posjetitelji imaju priliku otkriti brojne detalje sablasnih priča iz zagrebačke povijesti.