Senzualni maki sushi

Tootsy-Maki-300x219

Maki sushi je jedna od vrsta sushi-ja. To je japansko jelo, napravljeno od riže za sushi (shari), komada sirove ribe i  nori alge. Za pripremu dobrog sushi-ja trebate neke vještine no trik je prvenstveno  u pravoj pripremi  riže i odabiru dobarog komada ribe. Nyotaimori “body sushi” je način služenja sushi-ja ili sashimi-ja direktno na golom ženskom tijelu. Nantaimori je izraz za istu uslugu, ali s muški modelom. Ovaj zanimljiv način posluživanja koji potječe iz japanske kulture,  poslužuje se  u Aziji, kao i u Americi (sjećate li se filma Seks i grad?) te Europi.
Kod nas za sada nema restorana s takvom ponudom, ali to je svakako zanimljiva ideja … možda isprobate kod kuće?

maki-sushi-300x199

Recept:

  1. Rižu istresemo u cjedilo i ispiremo toliko dokle god iz cjedila ne teče bistra voda. Opranu rižu istresemo u lonac te dodamo vodu. Vode mora biti toliko da je riža malo prekrivena; pravi omjer vode i riže je 1,25:1. Lonac stavimo na jaku vatru te kuhamo dok ne zakipi. Svaku minutu/dvije rižu dobro promiješamo. Kad voda zavrije, smanjimo plamen na najmanju jačinu, rižu više ne miješamo i lonac pokrijemo. Nakon osam minuta kuhanja pogledamo koliko je vode još u loncu. Rižu kuhamo dok ne omekša i upije svu vodu iz lonca.
  2. Kuhanu rižu uz pomoč drvene žlice stavimo u zdjelu. Rižu, koja se primila na dno posude ostavimo u loncu. U novoj posudi zagrijemo rižin ocat, šećer i sol i miješamo dok se sol i šećer potpuno ne otope. Sa pripravljenom tekućinom prelijemo rižu i dobro promiješamo. Ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi.

DEL-Sushi-Step-5HT

Priprema sushija:

  1. Mrkvu operemo i ogulimo te pomoću oštrog noža razrežemo na duge, jednake kvadratne štapiće. Krastavac ogulimo, operemo te razrežemo na pola i izvadimo sjemenke. I krastavac razrežemo na duguljaste štapiće. Komad ribe operemo, obrišemo i razrežemo na deblje, oko 0,5 cm, duže trake.
  2. Na radnu površinu raširimo podlogu od bambusa za savijanje sushija. Na podlogu stavimo nori alge tako da je gruba strana okrenuta prema gore. Navlažimo ruke te iz zdjelice uzmemo pola dlana riže koju pritom stavimo na alge. Rižu s prstima ravnomjerno rasporedimo po algama, ostavljajući pritom oko 2 cm iznad ruba algi praznim.
  3. U sredini riže u ravnoj liniji složimo najprije trake od ribe, zatim štapiće mrkve i krastavca. Sushi počnemo uvijati na prednjem rubu pomoću bambusove podloge. Prstima potisnemo prednji rub s rižom i formiramo čvrstu rolu. Pomoću podloge rolu zavijemo do kraja i učvrstimo. Rolu položimo na drvenu dasku te sa oštrim nožem, koji smo umočili u hladnu vodu, razrežemo na komade veličine zalogaja.

gł9-300x158

Zadnji komentari
  1. roleapponip
    Odgovori -

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *